Index Vakbarát Hírportál

Elsüllyedt egy hajó a Földközi-tengeren, akár kétszáz halott is lehet

2014. szeptember 15., hétfő 01:38 | aznap frissítve

Elsüllyedt egy migránsokat szállító komphajó vasárnap Líbia partjainál. A rajta tartózkodó mintegy 250 afrikai kivándorló többsége valószínűleg vízbe fulladt – írja az MTI a líbiai haditengerészet tájékoztatása nyomán.

Eddig csupán 26 embert sikerült kimenekíteni a vízből, és "nagyon sok holttestet látni a tengerben". A líbiai sajtó értesülése szerint a halottak száma eléri a 160-at, több tucat embert eltűntként kezelnek.

A Reuters brit hírügynökség hozzátette, hogy a parti őrség inkább csak papíron létezik, és halászhajók segítségével, valamint az olajügyi minisztériumtól kölcsönkért vontatóhajókkal próbálja megoldani feladatát. A hajón tartózkodók minden bizonnyal Európába tartottak. Az olasz kormány legfrissebb közlése szerint csak Olaszországba már több mint százezer menekült érkezett az idén. A Földközi-tengeren történő tömegkatasztrófákról itt írtunk részletesebben.

Líbiában belpolitikai káosz uralkodik, a közbiztonság alacsony szinten van, és az embercsempészek ezt kihasználva az országon keresztül próbálnak menekülteket Európába juttatni. Augusztusban több mint száz afrikai halt meg egy hasonló hajóbalesetben.

Máltán két hajó ütközött

Máltán a helyi sajtó vasárnap arról számolt be, hogy túlélők elmondása szerint a szigetország partjaitól nagyjából 300 kilométerrel délkeletre két hajó összeütközött, és a balesetben sokan meghaltak. Az egyik hajón állítólag 3-400-an, a másikon mintegy harmincan utaztak az első közlések szerint, de eddig összesen csak tíz embert mentettek ki a vízből. Egy túlélő a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a kisebb hajón utazók - köztük ő is - palesztinok voltak, és Egyiptomból indultak.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) két palesztin túlélőre hivatkozva később arról számolt be, hogy a történtek nyomán mintegy ötszázan tűntek el, a hajótörést pedig az embercsempészek okozták szándékosan. A menekültek szíriai, palesztin, egyiptomi és szudáni származásúak.

Rovatok