Index Vakbarát Hírportál

Olyat mondott a királynő, hogy mindenki csak nézte

2014. szeptember 15., hétfő 00:12 | aznap frissítve

A brit uralkodó azt reméli, hogy a skót választók „nagyon gondosan mérlegelik a jövőt” a skóciai függetlenségről kiírt csütörtöki népszavazáson.

II. Erzsébet királynő a skóciai Balmoralban, nyári rezidenciáján tette e rendkívüli feltűnést keltő kijelentését, amikor vasárnapi sétája közben szóba elegyedett az üdvözlésére összegyűlt alattvalókkal. Egyikük a beszélgetés közben nevetve biztosította az uralkodót, hogy nem fogja szóba hozni a skóciai népszavazás ügyét, és a királynő erre válaszolt, írja az MTI.

A megjegyzés keltette óriási feltűnés nyomán a Buckingham-palota vasárnap este külön közleményben hangsúlyozta, hogy az uralkodó e megjegyzéssel nem sértette meg a belpolitikai kérdésekben tőle elvárt semlegességet. Mindazonáltal rendkívüli horderejű maga a tény, hogy a 88 esztendős királynő egyáltalán nyilvánosan véleményt formált – mégpedig meglehetősen markánsan – a skóciai referendum ügyében.

Ráadásul rövid időn belül másodszor hangzott el ilyen vélemény a királyi család részéről. Harry herceg, a királynő unokája – szintén komoly feltűnést keltve – az uralkodó kijelentésénél is egyértelműbb utalást tett arra, hogy reményei szerint Skócia a jövőben is az Egyesült Királyság része marad.

Harry a maradandó sérüléseket szenvedett brit és nemzetközösségi katonák megsegítésére általa kezdeményezett nagyszabású éves nemzetközi sportrendezvény, az Invictus Games vasárnapi záróünnepsége előtt kijelentette: szeretné, ha a jövő évi Invictus-játékokat is az Egyesült Királyságban tartanák, „például Glasgow-ban”, ami ugyebár a legnagyobb skót város.

A királyi család – más belpolitikai kérdésekhez hasonlóan – hivatalosan semleges álláspontot foglal el a skót népszavazás ügyében is, ám ezek a kijelentések egyértelmű jelzések arra, hogy az udvar valójában Skócia maradását pártolná.

Rovatok