Index Vakbarát Hírportál

Meg kéne, hogy öljünk, mert kém vagy

2014. szeptember 17., szerda 23:09

Yosef Abobaker, a szeptember elején lefejezett Steven Sotloff amerikai újságíró mindenese először mesélt Sotloff túszul ejtésének körülményiről. Részletes beszámolót adott a túszdrámáról, ami a háborús tudósító halálával végződött.

"Boldog születésnapot!" –e zek voltak Sotloff utolsó szavai, amiket idegenvezetőjének mondott. Abobaker nemrég ünnepelte születésnapját, és Sotloff egy fényképezőgéppel lepte meg barátját 2013. augusztus 4-én, miután a török-szír határnál beszállt annak kocsijába. Abobaker mindenesként dolgozott és egy három napos utat szervezett Sotloffnak. Akkor még nem tudhatták, hogy húsz perc múlva már az Iszlám Állam fegyveresei fogságába esnek. 

Az egyik határőr is nekik dolgozik

Yosef Abobaker, a szír mindenes

A szír származású mindenes nem először vitt külföldi újságírót a háborús zónába. Bár idegenvezetői karrierjét megelőzően, a Tawheed Brigád nevezetű moderált iszlamista frakciónál harcolt, több riporter, aki már dolgozott vele, megbízhatónak tartja. Másfél évnyi tapasztalata volt a külföldi riporterek vezetésében és ügyeik intézésében, és Sotloff a többi száz újságíró egyike volt, akiknek dolgozott. 

Abobaker szerint az IS emberei már régóta tudhattak az amerikai érkezéséről, hiszen alig hagyták el a határt, a Szíriába vezető úton fegyveresek állták az útjukat. Valószínűleg az egyik határőr adta le a drótot a fegyvereseknek, mert jól felkészülten, túlerőben vártak rájuk. A mindenes jól tudta, hogy Szíria nem biztonságos övezet, ezért magával vitte testvérét és unokatestvérét, valamint mind a hárman jól fel voltak fegyverkezve.

A rajtaütés pillanatában előhúzta fegyverét, de

 Mi négyen voltunk, ők meg tizenöten. Semmi esélyünk sem volt. 

– mesélte Abobaker. 

Sotloffot a gépkarabély tusával kezdték el ütni, miközben arabul azt üvöltötték, hogy csukja be a szemét. Az újságírót addig püfölték, amíg idegenvezetője nem fordította le neki, hogy mit akarnak a fegyveresek. Erre Abobaker is kapott egyet a puskatussal, hogy figyelmeztessék, itt nem beszélhet angolul. 

Sokat érnek a külföldiek

A váltságdíjat követelő emberrablást nem az IS találta fel. Világszerte jól jövedelmező foglalkozás az emberrablás, hiszen az elrabolt nyugati állampolgárok kiváltásáért egyes államok igen jól fizetnek. Az elmúlt években Dél-Amerikában, Délkelet-Ázsiában és Szomália partjainál fordult elő a legtöbb túszejtés, a Közel-Keleten csak a szíriai események óta szaporodtak meg a váltságdíjat követelő emberrablások száma.

Az elraboltak kiváltásáért fizetett pénz adja az elkövető milíciák pénzforrását, és bár hivatalosan tagadják, rengeteg nyugati ország kifizeti a követelt összeget. Sotloff pechje, hogy bár ideológiailag értékes túsz volt, az ő származási helye, az USA elvből nem tárgyal terroristákkal. Erről itt írtunk bővebben. 

Tehetetlenül tűrték sorsukat

Az IS fegyveresei egy Aleppo melletti textilgyárba hurcolták Sotloffot, Abobakert és a két kísérőjüket. Ekkor látta a háborús idegenvezető Stofflofot utoljára. Külön szobákban tartották őket fogva, és Abobaker csak annyit hallott az átszűrődő hangokból, hogy Sotloff jelszavát kérik a telefonjához vagy a számítógépéhez. Elmondása szerint nem is tudta megállapítani a túszejtőkről, hogy honnan származnak, ugyanis líbiai, marokkói és algériai akcentusokat vélt felfedezni a beszédükben. 

15 nap után bementek az ő szobájába, és megkérdezték, hogy tudja-e, hogy ők kicsodák. Válaszként annyit mondott, hogy igen, ti az ISIS-szel vagytok. A Tawheed Brigád papírjait lebegtetve úgy folytatták, hogy

Meg kéne hogy öljünk, mert kém vagy, és az amerikaiknak, a CIA-nak és az FBI-nak dolgozol. De mivel itt van ez a papírod, elengedünk... Viszont ha még egyszer tudomásunkra jut, hogy újságíróknak segítesz, biztosan megölünk.

– idézte vissza a beszélgetést Abobaker.

Megpróbálta megtalálni az újságírót

Szabadulása óta Abobaker többször találkozott már a Sotloff családot képviselő Barak Barfival, hogy beszámoljon az újságíró tragédiájának részleteiről. Ezek után bűntudatától hajtva többször visszatért Szíriába, hogy Sotloff felől érdeklődjön. Először annyit tudott meg, hogy egy Aleppo közeli ipartelepre hurcolták át, majd később az IS erődvárosába, Rakkába. Aztán egy évig semmit nem tudott megtudni Sotloff hollétéről, egészen addig, amíg az interneten nem látta a kivégzéséről közzétett videót.

Megtettem minden tőlem telhetőt, hogy megmentsem

– mondta a CNN-nek adott interjújában

Abobaker azóta Törökországba menekült családjával, ahol meg is született első gyermeke. Elmondása szerint szörnyű fájdalmat érez, mert olyan mintha egy testvérét vesztette volna el Sotloff halálával.  Már csak annyit tud tenni, hogy üzen a világnak arról, hogy annak amit az IS tesz, köze sincs az iszlámhoz:

Hazudnak. Ezt minden embernek üzenem. Ők nem muzulmánok.

Rovatok