Index Vakbarát Hírportál

Felfegyverzi és kiképzi az USA a szír lázadókat

2014. szeptember 18., csütörtök 01:03

Magyar idő szerint szerda éjjel az Egyesült Államok republikánus többségű képviselőháza 273-156 arányban döntött arról, hogy a hadsereg mérsékelt szíriai felkelőket képez ki az Iszlám Állam – és persze a mostanában a gonosz-listán az IS mögé szorult Aszad-rezsim - elleni eredményes harcra -írja az MTI. A szavazati arányból is látszik, hogy az intézkedést mindkét pártból támogatták, de a nemmel voksolók között is egyaránt voltak republikánusok és demokraták.

A döntés kedvezményezettje a mérsékeltnek tartott Szabad Szíriai Hadsereg, melynek felszerlésére és kiképzésére 500 millió dollárt áldoz majd az USA. Chuck Hagel védelmi miniszter kedden úgy nyilatkozott, hogy reményei szerint egy év alatt több mint 5 ezer fegyverest tudnak majd felkészíteni a harcra. Ez – különösen az USA légierejével megtámogatva – komoly ütőerőt képviselne, hiszen becslések szerint az ISIS harcosai sem tesznek ki 10 ezer főnél többet, az ő harckészültségük ráadásul messze elmarad hírnevüktől.

Hét héttel a kétévente esedékes kongresszusi választás előtt a demokrata honatyák körében inkább az váltott ki nyugtalanságot, hogy Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke keddi szenátusi meghallgatásán szárazföldi egységek bevetésének lehetőségét is belengette arra az esetre, ha a szírek önmagukban kevésnek bizonyulnának az ISIS ellen. A felhördülésre Barack Obamának személyesen kellett biztosítania a közvéleményt, hogy erre nem fog sor kerülni.

Az amerikaiak már egy éve tervezgetik a vegyi fegyvereket is bevető Aszad ellenzékének felfegyverzését, de a lelkesedésüket jócskán visszavetette, amikor kiderült, hogy a harcoló alakulatok nagy részét szélsőséges iszlamista brigádok teszik ki. 

Rovatok