Index Vakbarát Hírportál

Eldőlt: amerikaiak állítják fel a szír hadsereget

2014. szeptember 19., péntek 06:52

A csütörtökön a szenátus jóváhagyta, hogy az Egyesült Államok kormánya fegyverrel és kiképzőkkel segítse a szíriai fegyveres ellenzék mérsékeltebb erőit az Iszlám Állam elleni harcban - írja az MTI. A demokrata többségű felsőház 78-22 arányban hagyta jóvá a rendeletet, ami szerdán már - szintén nagy többséggel - átment a republikánus vezetésű képviselőházon is.

Korábban Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke keddi szenátusi meghallgatásán szárazföldi egységek bevetésének lehetőségét is belengette arra az esetre, ha a szírek önmagukban kevésnek bizonyulnának az ISIS ellen, de a negatív visszhang miatt az elfogadott szöveg már leszögezi, hogy szárazföldi csapatok telepítéséről nincs szó, és az intézkedések megvalósulásáról a kormányzat beszámolóval tartozik a honatyáknak. A jogszabályt még Barack Obamának is alá kell írnia, de ezzel nem lesz gond, hiszen maga az elnök szorgalmazta a fellépést.

A tervek szerint a Szabad Szíriai Hadsereg mintegy 5000 harcosát érinti a kiképzés és a felfegyverzés, ami az amerikai és francia légitámogatással együtt valóban fordulatot hozhat Szíriában. A lépés kapcsán az amerikaiak az ISIS elleni harcot hangsúlyozzák, de a Szabad Szíriai Hadsereg – az iszlám szélsőségesekhez hasonlóan – a tömeggyilkos Aszad-rezsim megdöntésére szerveződött, megerősödése ezért nyilván a szír elnököt is érinti majd.

Rovatok