Index Vakbarát Hírportál

Francia túszt fejeztek le Algériában

2014. szeptember 24., szerda 17:48

Lefejezte francia foglyát az az Iszlám Államhoz kötődő terroristacsoport, akik 24 órás határidőt adtak Franciaországnak, hogy hagyjanak fel iraki célpontok bombázásával – írja a BBC. A videót, amit a csoport készített a lefejezésről, „Véres üzenet a francia kormánynak” címmel tették közzé.

Maga az Iszlám Állam három nyugati túszt fejezett le a közelmúltban: James Foley és Steven Sotloff amerikai újságírókat és David haines brit segélymunkást. Emellett Alan Henning brit taxisofőr lefejezésével is fenyegetőznek, őt Szíriában ejtették foglyul decemberben.

Hervé Gourdelt vasárnap este rabolták el az Algírtól 110 kilométerre található Tizi-Uzuban az Algériai Kalifátus Katonái nevű szervezet tagjai, akik 10 napja csatlakoztak az Iszlám Államhoz. A férfi szombaton turistavízummal érkezett az észak-afrikai országba, és algériai barátaival faházat bérelt egy településen Tizi-Uzu és Buira városok között. Az egész csoportot elrabolták a szélsőségesek, de az algériaiakat utóbb elengedték.

Franciaország eltántoríthatatlan

Gourdel hegyi túravezetőként egy Nizza közeli nemzeti parkban dolgozott, 20 éve vezetett túrákat Marokkóban, az Atlasz hegységben. Most is túravezetőként érkezett Algériába.

A dzsihádisták azzal fenyegetőztek, hogy kivégzik az 55 éves nizzai férfit, ha Franciaország nem állítja le az Iszlám Állam elleni légi csapásokat Irakban. A francia külügyminiszter akkor leszögezte, hogy a túszejtés nem fogja eltántorítani Franciaországot attól, hogy részt vegyen az Iszlám Állam elleni nemzetközi katonai koalícióban. „Mindent megteszünk a túszok kiszabadításáért, de egy terroristacsoport nem változtathatja meg Franciaország álláspontját” – fogalmazott Fabius.

Az Iszlám Állam közben felszólította támogatóit, és a velük szövetséges szervezeteket, hogy célozzák meg azoknak az országoknak az állampolgárait, amik támogatják az Iszlám Állam ellen összeálló koalíciót. 

Az Algériai Kalifátus Katonái szeptember 14-én csatlakozott az Iszlám Államhoz, korábban az észak-afrikai al-Kaida részeként működött. Korábbi akcióikban volt, hogy 11 katonát öltek meg egyszerre. A Kabylle régióból a biztonsági helyzet miatt sok helyi lakos elmenekült az elmúlt években. A csoport vezetője állítólag a 37 éves Abdelmalek Gouri, más néven Khaled Abou Slimane.

Hitvány, kegyetlen gyilkosság

A New York-i ENSZ Közgyűlésen részt vevő Francois Hollande francia elnök szerda este megerősítette a lefejezésről szóló videofelvétel hitelességét, és elítélte Hervé Gourdel "hitvány módon elkövetett" és "kegyetlen" meggyilkolását az MTI szerint.

Hollande hozzátette, az agresszió megerősítette azon elhatározását, hogy Párizs továbbra is addig folytassa a dzsihadisták elleni küzdelmet Irakban, ameddig szükségesnek találja. A francia elnök az incidensre válaszul csütörtökre összehívta az általa vezetett védelmi tanácsot.

Az értékeink forognak kockán

– jegyezte meg szerdán Manuel Valls francia kormányfő, miután értesült a videó közzétételéről. Percekkel korábban a miniszterelnök azt mondta, Franciaország addig folytatja az Iszlám Állam elleni légicsapásokat Irakban, amíg az iraki hadsereg át nem veszi az ellenőrzést az érintett országrészben.

Hollandia hat darab F-16-os vadászgépet küld Irakba, amelyek az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet elleni nemzetközi légicsapásokban fognak részt venni a közel-keleti ország északi részén – közölte Lodewijk Asscher miniszterelnök-helyettes szerdán.

A holland kormány egy többórás zárt ülésen hozta meg a döntést, amelynek értelmében az ország két további tartalék F-16-os és összesen 250 fős legénység és kisegítő személyzet mellett egy 130 fős katonai kiképzőkontingenst is küld Irakba az ottani biztonsági erők segítése érdekében.

Rovatok