Index Vakbarát Hírportál

Otthon hányt, miután hazaengedték az első amerikai ebolást

2014. október 2., csütörtök 13:58

Szemtanúk látták, hogy az Egyesül Államokban elsőként diagnosztizált ebolás beteg vasárnapi kórházba szállítása előtt az utcán dobja ki a taccsot – írja a Reuters. Az egyik házszomszédja így írta le a történteket:

Az egész családja sikoltozott. Kiment, és a földre hányt.

A negyvenes évei közepén járó Thomas Eric Duncan akkor kapta el a vírust, mikor egy beteget bevitt egy libériai kórházba, majd amikor helyhiányra hivatkozva elutasították a betegfelvételt, visszavitte őt a családjához – ahol később egyébként életét vesztette. A férfi négy nappal később, szeptember 19-én indult el Libériából, és 20-án érkezett meg az Egyesült Államokba. Az első tünetek négy nappal később jelentkeztek nála, és szeptember 26-án ment el orvoshoz. Először antibiotikumos kezelést előírva hazaküldték, de vasárnap újból kórházba kellett vinni, ahol elkülönítették.

Az NBC szerint  unokaöccse hívta ki a mentőket, aki nem is palástolta értetlenségét:

Ha fertőzésgyanús, akkor miért nem tartják bent a kórházban, és miért nem kap megfelelő kezelést?

Az elsőre nagy szakmai baklövésnek tűnő ellátás – vagyis el nem látás – aligha növeli a világ minden részével összeköttetésben álló USA polgárainak nyugalmát. A hatóságok ennek ellenére leszögezték: az egészségügyi rendszer felkészült egy esetleges járvány féken tartására, és a fertőzés útjának visszafejtésére.

Az aggodalmat globális szintre emelheti, hogy libériai források szerint Duncan brüsszeli átszállással utazott Dallasba, ahol a Dulles Repülőtéren még egyszer átszállt, hogy Dallas-Forth Worthbe repüljön. És bár az ebola relatíve nehezen terjed, könnyű belegondolni, milyen rengeteg potenciális fertőzési lehetőséggel találkozott a férfi.

Rovatok