Index Vakbarát Hírportál

Ebolást kezelt, nem tudja, hogy betegedett meg

2014. október 8., szerda 12:44 | aznap frissítve

Elképzelni sem tudom, hogyan betegedhettem meg – idézte a Daily Telegraph azt a spanyol nővért, aki két, ebolával fertőzött misszionáriust ápolt egy madridi kórházban.

A 44 éves Maria Teresa Romero Ramos szervezetében hétfőn mutatták ki a vírust. Külön aggodalmat kelt, hogy az asszony a két, Sierra Leonéból hazatért beteg kezelése után – mindkét idős beteg azóta már meghalt – nyaralni ment, és csak hat nappal  a tünetek jelentkezése után fordult orvoshoz.

A nővér szerint minden biztonsági előírást betartott, ezért nem gondolt rá, hogy ebolás lehetne.

Elmondása szerint kétszer volt a fiatalabbik, 69 éves spanyol szerzetes szobájában: egyszer hogy egészségügyi pelenkát cseréljen a beteg alatt, és egyszer szeptember 25-én, hogy a beteg halála után kitakarítsa a szobát.

Nem olyan könnyű terjeszteni

Sztrájkolnak a hullaszállítók

Az ebolafertőzés miatt meghalt emberek holttestei fekszenek az utcákon Sierra Leonéban, ahol sztrájkolnak a halottszállítók, mert a hatóságok nem fizették ki munkabérüket. A freetowni egészségügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy a helyzet "nagyon kínos", és már átcsoportosították a megfelelő összeget a halottszállító csapatok járandóságának kifizetésére.

A WHO múlt heti adatai szerint a februárban Nyugat-Afrikában kitört járvány eddig 7500 embert fertőzött meg, és közülük több mint 3400-an életüket vesztették. A WHO adatai szerint Sierra Leonéban több mint hatszázan vesztették életüket a vérzéses láz miatt.

A 50 százalékos halálozási rátát produkáló vírusos betegség levegőben nem terjed, közvetlen érintés útján, a már tüneteket mutató beteg testnedvein keresztül lehet elkapni. A nővér esetében, a pelenkacseréléskor ennek esélye különösen magas lehetett.

Szakértők szerint a jó higiénés körülményeknek és az európai egészségügyi rendszernek köszönhetően annak szinte semmi esélye, hogy a betegség Európában, így Magyarországon járványt indítson el – a magyar szakemberek véleményéről itt olvashat –, elszigetelt eseteket azonban nem lehet kizárni.

Lyukacsos az ellenőrzés

Romero esete azért kelt aggodalmat, mert a betegek ápolása után nyaralni ment, így elképzelhető, hogy megfertőzött másokat.

A gyermektelen asszony férjével és másik három személlyel együtt karanténban van, a madridi kórház megfigyelése alatt.

Egyikük Romero barátja, aki a szerdán már lázas tüneteket mutatott

közölte a BBC.

Eközben döntés született a nővér kutyájának elaltatásáról. Romero és férje – akin még nem jelentkeztek a 3–21 napig lappangó betegség tünetei – tiltakozott a bíróság döntése ellen. Állatvédő szervezetek szintén felléptek a kutya védelmében.

A vírus fertőzött denevérekkel, gorillákkal való érintkezéssel is terjed emberre, így nem zárható ki, hogy a kutya is elkaphatta a betegséget. A denevér gyakori vadászzsákmány a mostani, eddig 3400 áldozatot követelő járványtól érintett Guineában, Sierra Leonéban és Libériában.

„Járvány kitörésének nem látom esélyét, de egészségügyi dolgozók megbetegedésének elszigetelt esetei könnyen előfordulhatnak” – mondta Peter Piot professzor. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) ebolaszakértő tanácsadója elmondta: a spanyol nővér esete egyáltalán nem lepte meg.

Lengék a védőruhák

Bár a Sierra Leone-i hullaszállítók a bérük elmaradása miatt sztrájkolnak, kérdéses az is, hogy veszélyes munkájukhoz a hatóságok biztosítják a megfelelő feltételeket. A képen látható, hogy gumikesztyűben ugyan, de civil ruhában zajlik a holttestek elhantolása. a holttestek éppúgy gertőzők lehetnek, mint a betegek.

Ehhez képest a madridi kórház az ebolás betegek közelében az alábbi ruházatot tartja indokoltnak.

Rovatok