Index Vakbarát Hírportál

Vöröskereszt: A legjobb esetben is 4 hónap kell az ebola megfékezéséhez

2014. október 22., szerda 13:14

Legalább négy hónapra lesz szükség az ebolajárvány megfékezéséhez, még akkor is, ha minden szükséges intézkedést meghoznak – jelentette a Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) főtitkárára hivatkozva az MTI.

Egy pekingi tanácskozáson felszólalva a szenegáli Elhadj As Sy felsorolta, mit kell tenni a vérzéses láz visszaszorítása érdekében:

Ha mindez megtörténik, a járvány – a múltbeli egészségügyi katasztrófákhoz hasonlóan – négy-hat hónap alatt megfékezhető

– mondta az IFRC főtitkára, aki szerint a tétlenségnek mindig ára van.

A hét országban regisztrált 9200 ebolás megbetegedés túlnyomó többsége Libériában, Sierra Leonéban, Guineában történt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi adatai szerint eddig 4500-an haltak meg a betegségben. A WHO elismerte, ezek az adatok időnként jóval a tényleges számok alatt lehetnek.

A WHO szerint januárra készülhet az ebola elleni vakcina. A szérum elkészítésében nagy szerepet játszanak azok, akik szerencsésen átestek a betegségen, így szervezetük tartalmazza a szükséges antitesteket. Ezt a túlélők véréből nyerik ki, és használják majd fel más betegek gyógyításához. Ennek a megoldásnak köszönhetően sikerült meggyógyítani azt a spanyol egészségügyi dolgozót is, aki elsőként kapta el a betegséget Nyugat-Afrikán kívül, két hazahozott – azóta már elhunyt – misszionáriustól.

Rovatok