Index Vakbarát Hírportál

Alig maradt narancs az ukrán radában

2014. október 26., vasárnap 20:19

Győzött az elnök, Petro Porosenko pártja, második a Julija Timosenkóval szakított potenciális szövetségese, a Népfront lett. A szélsőségesek is visszaszorultak, oroszbarát párt nincs a radában, ami csonka lett, hiszen a kelet-ukrajnai és krími helyzet miatt 30 mandátumot nem tudnak kiosztani.

A győztest illetően papírforma született az előrehozott, csonka parlamenti választáson Ukrajnában, ahol a szeparatisták ellenőrzése alatt lévő Donyeck és Luganszk megyei területeken nem sikerült megszervezni a szavazatok leadását. Így a felerészt pártlistából, felerészt egyéni jelöltekből összeálló 450 fős parlamentből most csupán 423 képviselőt választanak meg. Betöltetlenek maradnak az orosz ellenőrzés alá került Krím mandátumai is.

Az első exit pollok szerint az államfő, Petro Porosenko Blokkja a voksok 23 százalékát gyűjtötte be pártlistán.
 
 

Julija elszállt

Ahhoz képest, hogy az Oroszországgal már-már háborúba keveredett 46 milliós Ukrajnában sorsdöntőnek tűnik, hogy milyen lesz a rada összetétele, meglepően alacsony,

csupán 52,8 százalékos volt a részveli arány,

Keleti kitiltósdi

Száz orosz művésztől, előadótól tagadja meg Ukrajna a beutazási lehetőséget, miután a kijevi vezetés szerint az országgal szembeni, Kreml-párti kampányt folytattak.

Augusztus óta nem mehet Ukrajnába Joszif Kobzon énekes sem. A 77 éves orosz parlamenti képviselő mellett most száznál is többen kerülhetnek a tiltólistára.

Kobzon hétfőn azonban így is Ukrajna területére léphet. Igaz, csak a szeparatisták ellenőrzése alatti Donyeckbe és Luganszkba jut el, ahol a tervek szerint koncertet is ad. Az énekes szerint csak akkor lesz béke Ukrajnában, ha Novorosszija – az egyesítendő szakadár területek közössége – autonómiát kap.

Julija Timosenko a második vonalba szorult: a 2004-es narancsos forradalom emblematikus alakja, az egykori kormányfő vezette Batykivscsina (Haza) épp csak túllépve az öt százalékot a parlament legkisebb frakcióját fogja adni. Két éve eredményük 25 százalék volt, és Timosenko májusban az elnökválasztáson még 12 százalékot tudott összegyűjteni.

Igaz, a pártjából kivált egykori szövetségesek, Arszenyij Jacenyuk kormányfő és Olakszandr Turcsinov házelnök által létrehozott Népfront (NF) az előrejelzésekkel ellentétben megszerezte a második helyet, az exit pollok szerint 21 százalékkal

Megkönnyebbülhet Porosenko, miután a vele szemben ellenérzéseket tápláló Timosenko mellett a vártnál gyengébben szerepelt Oleg Ljasko Radikális Pártja is: a második helyre esélyesnek hitt formáció csak 6,4 százalékot szerezve az ötödik lett.

Nincs legszélsőjobb

Úgy tűnik, listán nem érte el az ötszázalékos küszöböt a Majdan tüntetésekor politikai tényezővé lett Pravij Szektor (Jobb Szektor).

A radikális Szvoboda (Szabadság) párt ugyan utolsóként bejutott, ám 6,3 százalékos eredménye jóval elmarad a két évvel korábbi 10 százaléktól.

MIndez egybevágott a legutolsó felmérésekkel is.

Meglepetésre harmadik helyen az Önsegélyezés pártja ért be, 13 százalékkal. A pártot – amelynek néhány tagja a kelet-ukrajnai terrorellenes akciókban való részvételével vétette észre magát – olyannak tekintik, amely készen állhat a szövetségre Porosenkóval, bár a koalícióból könnyen kifarolhat, ha úgy érzi, hogy az elégedetlenségi hullámot könnyebb egy újabb Majdannal meglovagolni.

Márpedig könnyen lehet, hogy ez a hullám ismét eléri Kijev utcáit, ha Porosenkónek nem sikerül többé-kevésbé stabilizálnia a gazdaságot és a hrivnya árfolyamát, biztosítani télre a gázimportot, amit teljesen lefedni lehetetlennek látszik az orosz források nélkül.

Ehhez azonban meg kellene állapodnia a kelet-ukrajnai szeparatistákat támogató és a Krímet annektáló Moszkvával.

Kétharmados koalíció

A helyzet normalizálásához Porosenkónak nagy szüksége van arra, hogy alkotmánymódosításhoz elegendő többsége legye a parlamentben. Ehhez a hivatalosan 450 fős parlamentben 301 képviselő kell, attól függetlenül, hogy 27 hely betöltetlen marad Luganszk és Donyeck megye egyes részei és a Krím kiesése miatt.

Petro Porosenko Blokkja (BPP) és az NF is arra számít, hogy a koalíciós megállapodás akár már hétfőn létrejön. Igaz, az egyéni mandátumok sorsának ismeretében lehet csak pontosan tudni, kik kellenek a kétharmad megszerzéséhez.

A BPP vezetőségében lévő Jurij Lucenko szerint – ő Timosenko kormányában a védelmi miniszteri posztot is betöltötte, majd a kormányfőhöz hasonlóan börtönbe került a februárban elűzött Viktor Janukovics alatt – nem csak Porosenko pártjából kerülhet ki a kormányfő. Az ő személye a koalíciós tárgyalásokon dől el, és

nem kizárt, hogy a kormányfői posztot ismét Arszenyij Jacenyuk kapja.

közölte az Unian hírügynökség.

Porosenko alkotmánymódosítást akar végrehajtani, decentralizációt ígérve a régióknak. Ez nem jelent ugyan autonómiát Donyeck és Luganszk megye oroszbarát szeparatistái számára, de kísérlet lehet arra, hogy Kijev az ország egységét megőrizve kivonja a szelet a szakadárok vitorlájából.

Annyira nem örültek a felszabadulásnak

Hogy erre szükség van, azt jelzi Szlovjanszk eredménye is. Az igazi háborús összecsapásokat elszenvedő százezres város a szeparatisták kezén volt, később azonban a kijevi erők ellenőrzése alá került. Ennek köszönhetően itt meg tudták tartani a választásokat – ellentétben Donyeck megye egymilliós és Luganszk megye félmilliós fővárosaival –, ám nem Kijev örömére. Szlovjanszkban a többség a részben a korábbi Janukovics-párti Régiók Pártjának képviselőiből álló Ellenzéki Blokkra (OB) szavazott. Az előzetes eredmények szerint a párt 36 százalékot szerzett, míg országosan csak a negyedik helyen zárt.

Darth Vader lemaradt

Nem jutott be a parlamentbe Ukrajna viccpártja sem. Az Internetpártot nem más vezeti, mint Dart Viktorovics Vader, akinek indulását a májusi elnökválasztáson nem tették lehetővé, mert nem akarta levenni a sötét lovag szuszogáshoz szükséges maszkját. Az arcát a választók kedvéért viszont felfedte, így Yodával és Amidala hercegnővel együtt listát állítva indult a parlamenti választáson, méghozzá „Az emberarcú jelölt” szlogennel. Igaz, végül a kozmikus összefogás az ukrán választóknál csak 0,4 százalékra volt jó. A diákoknak ingyenwifit és a rezsibefizetések teljes digitalizálását ígérő Internetpártról röviden itt és itt olvashat.

Rovatok