Index Vakbarát Hírportál

Meggyilkoltathatta ellenfeleit a koszovó miniszterelnök

2014. november 8., szombat 11:22

Az EU egy bérgyilkos vallomása alapján indít hivatalos vizsgálatot Hashim Thaci koszovói miniszterelnök nagybátyja ellen. Thaci családtagjait és nem hivatalosan őt magát is öt évvel ezelőtt elkövetett politikai gyilkosságokkal vádolják — írja a Guardian.

A jogerősen elítélt Nazim Bllaca 2009-ben tett videóvallomást, eszerint az uralkodó PDK párt ügynökei bízták meg különítményét, hogy ellenzékieket öljenek meg. A bérgyilkos azt állítja, a miniszterelnök rokona, Azem Syla adta a megbízásokat. Bllaca családját a lehetséges bosszú miatt e hét szerdán külföldre menekítették.

Az EU koszovói missziója, az EULEX értesülések szerint tíz ember ellen indította el a vizsgálatot; Thaci családjában most először kerül erre sor. Thaciról már évekkel ezelőtt is azt mondták, hogy a helyi maffia feje. Nem nyilvános NATO-dokumentumokban 2011-ben arról írtak, hogy keményen benne van a szervkereskedelemben és a fegyvercsempészetben is — ő a vádakat természetesen végig tagadta. A kérdés, hogy a már korábban is ismert súlyos vádak ellenére az EULEX miért csak most, öt év után indít vizsgálatot.

Thaci sokáig érinthetetlen volt, és erről az Európai Unió és a NATO is tehet. A nyugat a szerb-albán etnikai háborúban elsősorban a Thaci által vezetett Koszovói Felszabadítási Hadseregre épített, a jelek szerint nagyon sok mindent elnéztek neki. Thaci pártjának titkosrendőrségét, a Shiket támogatta a CIA és a francia titkosszolgálat, a DGSE. A Shik hivatalosan már nem létezik, de a gyanú szerint továbbra is meghatározó háttérszervezet évi 200 millió dolláros bevétellel és szervezett politikai bűncselekményekkel.

Rovatok