Index Vakbarát Hírportál

Hazatért Észak-Koreából a két munkatáborra ítélt amerikai

2014. november 9., vasárnap 11:13

Megérkezett az Egyesült Államokba az a két amerikai férfit, akit Észak-Koreában tartóztattak le, és ítéltek több évnyi kényszermunkára - írta a BBC

A 24 éves Matthew Todd Millert április 26-án tartóztatták le, mert az országba turistaként lépett be, de állítólag "agresszív magatartást" tanúsított a bevándorlási hivatal munkatársaival szemben. Hat év munkatáborra ítélték. Kenneth Bae misszionáriust pedig még 2012-ben vették őrizetbe, és 15 évi kényszermunkára ítélték azzal a váddal, hogy a phenjani vezetés hatalmának megdöntésén munkálkodott.

Az ügyben Barack Obama amerikai elnök is megszólalt, azt mondta "hálás", amiért a két amerikai biztonságban hazatérhetett, és ez egy "csodálatos nap" mindenkinek. Az Egyesült Államok korábban azzal vádolta Észak-Koreát, hogy csak felhasználja az állampolgárait a diplomáciai harcban, és nem is nyomós indokok miatt vették őrizetbe az embereket. Észak-Korea visszautasította a vádakat.

Mivel egy harmadik Észak-Koreában raboskodó amerikait már az előző hónapban hazaengedtek, így most egyetlen amerikai állampolgárt sem tartanak őrizetben Észak-Koreában. 

Rovatok