Index Vakbarát Hírportál

Pakson kívül Iránban is atomerőművet épít a Roszatom

2014. november 12., szerda 13:59

Oroszország – pontosabban az orosz állam tulajdonában álló Roszatom – megállapodást kötött Iránnal, melyben vállalja, hogy atomreaktort fog felépíteni a síita államban – írja a BBCA megállapodást 12 nappal azelőtt ütötték nyélbe, hogy életbe lépne az iráni nukleáris fejlesztéseket korlátozó nemzetközi megállapodás.

A New York Times arra is emlékeztet, az oroszok régóta keresztül akarják vinni a nemzetközi ellenálláson azon elképzelésüket, mely szerint szerint úgy lehet az iráni nukleáris fegyverkezést megfékezni, hogy ha közben segítenek a civil energiatermelés nemzetközi ellenőrzés mellett való beindításában. Megközelítésükre – melynek első eredménye a 2013-tól készülő bushehri erőmű – pár évvel ezelőtt  már rábólintott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA).

Az oroszokon kívül az összes nagyhatalom azt szeretné, ha az iráni atomdúsító kapacitás jóval a nukleáris fegyverhez szükséges szint alatt maradna, hiszen Irán az Ahmadinezsád-korszak 2013-as lezárulása ellenére sem kifejezetten stabil, és bár most ideiglenesen egy oldalra sodródott a Nyugattal a síitaellenes Iszlám Állam (IS) elleni fellépésben, azért mindenki tudja, hogy az IS-nél semmivel sem különb Aszad  jórészt az Irán által támogatott Hezbollahnak köszönheti hatalmát.

Épp ezért Szaúd-Arábia, az Egyesült Államok és persze Izrael most hevesen ellenzi az ötletet, hogy bármilyen nukleáris technológia kerülhessen Iránba. Ali Akbar Szalehi iráni atomügyi főmegbízott ellenben ünnepli a megállapodás lehetőségét, mely „fordulópontot jelenthet az orosz–iráni kapcsolatokban”. A Roszatom pedig fogadkozik, hogy az IAEA teljes ellenőrzése mellett zajlik majd a kivitelezés, és számtalan biztosíték kerül be a rendszerbe, mely kizárja a hadászati célú felhasználást. A több más projekt mellett a paksi bővítésben is érdekelt orosz cég biztosítja a fűtőelemeket, melyeket kiégésük után haza is szállít.

Rovatok