Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam újabb amerikait fejezett le

2014. november 16., vasárnap 11:13 | aznap frissítve

Lefejezett egy amerikai segélymunkást a szélsőséges Iszlám Állam egy fegyveres csoportja. Az IS, amely augusztus óta már négy nyugati túsz kivégzéséért vállalta a felelősséget, egy olyan felvételt hozott nyilvánosságra, amelyen álarcos fegyveres látható egy levágott fej mellett.

Az interneten megjelent videó elemzése után  az amerikai hatóságok megerősítették, hogy a képeken  a 26 éves Peter Kassig, az amerikai hadsereg egykori katonája látható. Kassig 2013-ban esett fogságba, amikor a szíriai lakosságnak szánt segélyek eljuttatásában vett részt. Barátai szerint a fogságban áttért az iszlámra, és még nevét is megváltoztatta. Új neve Abdul Rahman lett.

Barack Obama, aki ázsiai és ausztráliai diplomáciai körútjáról hazatérőben értesült  Kassig lefejezéséről,  az elnöki repülőgép fedélzetén kiadott nyilatkozatában részvétét fejezte ki Kassig hozzátartozóinak. Obama "az abszolút gonosz" megnyilvánulásának nevezte a segélymunkás meggyilkolását.

Eközben brit lapértesülés szerint az Iszlám Állam túszainak vélhetően brit hóhéra, a szigetország sajtója által Jihadi Johnként emlegetett férfi is a szélsőséges szunnita szervezet azon magas rangú tagjai között lehetett, akik megsebesültek egy múlt heti amerikai légicsapásban, írja az MTI.

A Mail on Sunday című tömeglap úgy tudja, Jihadi John is részt vett az Iszlám Állam vezetőinek a szíriai-iraki határ közelében tartott november 8-i tanácskozásán. Korábbi hírek szerint Abu Bakr al-Bagdadi, a terrorista szevezet vezetője szintén megsebesült, talán meg is halt az összejövetel helyszínét ért légicsapásban.

Rovatok