Index Vakbarát Hírportál

Hazaengedték a Youtube-kémet a németek

2014. november 22., szombat 19:29

Németország börtönbüntetése közepén szabadon engedte a Heidrug Anschlag néven elhíresült orosz kémet – írja belső információkra hivatkozva a DW.de. A nőt öt és fél, férjét hat és fél évre ítélték 2013-ban, miután 2011 őszén letartóztatták őket. Valódi személyazonosságuk ismeretlen. Egyelőre nem világos, hogy fogolycsere történt-e.

A kémek Dél-Amerikából származó osztrák állampolgárnak adták ki magukat, amikor még a rendszerváltás előtt Nyugat-Németországba érkeztek, és hamis osztrák papírokkal alátámasztott életrajzukkal polgári egzisztenciát építettek fel, hogy leplezzék titkosszolgálati tevékenységüket.

A Heidrun és Andreas Anschlag álnéven élő pár szakterülete a NATO és az EU katonai stratégiája volt. A pár új ügynökök beszervezésétől elemzések összeállításáig teljes körű hírszerzői munkát végzett. A vád szerint több száz titkos dokumentumot szereztek meg és továbbítottak munkáltatójuknak, a KGB szovjet titkosszolgálat utódszervezetének, amelynél osztályvezető, illetve osztályvezető-helyettes beosztásban dolgoztak, és rendes fizetést kaptak, az utolsó időszakban évi 100 ezer eurót. 2008 és 2011 között irányítottak egy harmadik ügynököt, aki egyebek között a holland külügyminisztériumból szerzett az EU-ra és a NATO-ra vonatkozó iratokat.

A két feltételezett kémet 2011 októberében tartóztatták le magdeburgi házukban. A házaspár lánya Németországban született, és úgy nőtt fel, hogy soha nem is sejtette az igazságot szülei hátteréről. A kémpár meglepően egyszerű módszereik miatt lett világszerte ismert: többek között rövidhullámú rádióvevővel és Youtube-kommentekkel kommunikáltak (például focis videók alatt), holland kapcsolatukat pedig állítólag kontrollálatlan játékszenvedélye miatt tudták markukban tartani. Rendszeresen előre megbeszélt helyeken, például egy erdei fa alatt hagytak bizalmas iratokat, melyeket az orosz konzulátus munkatársai használtak fel később.

Titkosszolgálati pálya iránt érdeklődő olvasóink figyelmébe ajánljuk az Alkotmányvédelmi Hivatal toborzásáról szóló korábbi cikkünket, melyben Anschlagék mellett Kamaz-dömperekről, szexről és drogokról is szó esik.

Rovatok