Index Vakbarát Hírportál

Holttestet találtak egy autóban Fergusonban

2014. november 25., kedd 18:20 | aznap frissítve

Egy férfi holttestét találták meg egy autóban azon a környéken, ahol a 18 éves Michael Brownt augusztus 9-én agyonlőtte egy rendőr, írja a KSDK.com. A rendőrség vizsgálja a gyanús haláleset körülményeit.

Hétfő este lángba borult Ferguson, miután a nagyesküdtszék ejtette a Brownt agyonlövő rendőr elleni vádakat. Darren Wilson augusztus 9-én több lövéssel végzett a fekete fiúval, akinél nem volt fegyver, de a rendőr szerint ki akarta csavarni a kezéből a pisztolyt.

Tanúk azonban azt állítják, hogy szó sem volt dulakodásról, a fiú csak az úttesten sétált, amikor a járőr majdnem elütötte. A nagyesküdtszék döntésében kulcsszerepet játszott, hogy az eleinte nagyon határozott tanúkról kiderült, hogy semmi perdöntővel nem tudnak előállni.

Kedden a Brown család két ügyvédje, Benjamin Crump és Anthony Gray teljesen tisztességtelennek nevezte a nagyesküdtszéki eljárást, összeférhetetlenséggel és részrehajlással vádolta meg az abban vezető szerepet játszó Robert McCulloch St. Louis megyei ügyészt. A két jogi képviselő kifogásolta, hogy Wilsont nem tették ki keresztkérdéseknek.

Crump javasolta, írják elő minden amerikai rendőrnek, hogy az egyenruháján kamerát viseljen, ami minden konfliktushelyzetet átláthatóvá tenne: ez lehetne a Michael Brown-törvény. Az ügyvéd egyúttal leszögezte, hogy a Brown család elutasítja az erőszakot.

Megint háborús övezetre emlékeztetett a város

A rendőri visszaélés gyanújára a St. Louis környékén található, zömmel hátrányos helyzetű feketék lakta városban zavargások törtek ki. Több boltot felgyújtottak, mások ablakait pedig betörték.

A hatóságok szerint több mint száz lövést adtak le a környéken, ezért a tűzoltók csak későn érkezhettek a helyszínre. Még kedd reggel is dolgoztak a tűzoltók Fergusonban, több mint húsz épület kiégett, ugyanakkor az utcák már csendesek voltak.

Összesen 61 embert vettek őrizetbe Fergusonban, sokakat fosztogatás gyanújával. Legalább 14-en megsebesültek a tiltakozások alatt. A környéken több iskolában sem tartottak tanítást kedden, írja az AP.

A helyzet késő éjszakára konszolidálódott, de további tiltakozáshullámok várhatók. Jay Nixon, Missouri állam kormányzója bejelentette, hogy még több embert hívnak be a Nemzeti Gárdából, hogy segítsenek a rendvédelmi feladatokban Fergusonban, de azt nem mondta, mennyi ideig maradnak.

Aktivisták New Yorkban, Chicagóban és Houstonban, Los Angelesben és Oaklandben is szolidaritási megmozdulásokat szerveztek. New Yorkban a döntés ellen tiltakozva művérrel öntötték le a rendőrkapitányt, amikor a tiltakozók közé sétált a Times Square-en.

Rovatok