Index Vakbarát Hírportál

Lángba borult Ferguson

2014. november 25., kedd 06:17

Helyi idő szerint hétfő este zavargások törtek ki az amerikai Fergusonban, miután a nagyesküdtszék ejtette a 18 éves Michael Brownt agyonlövő rendőr elleni vádakat – olvastuk a CNN élő beszámolójában. Ahogy arról mi is írtunk, Darren Wilson augusztus 9-én több lövéssel végzett a a fekete fiúval, akinél nem volt fegyver, de a rendőr szerint ki akarta csavarni a kezéből a pisztolyt.

Tanúk azonban azt állítják, hogy szó sem volt dulakodásról, a fiú csak az úttesten sétált, amikor a járőr majdnem elütötte. A nagyesküdtszék döntésében kulcsszerepet játszott, hogy az eleinte nagyon határozott tanúkról kiderült, hogy semmi perdöntővel nem tudnak előállni, angolul tudó olvasóinknak érdemes megnézni az NBC vallomásokat kiveséző felvételét:

A rendőri visszaélés gyanújára a St. Louis környékén található, zömmel hátrányos helyzetű feketék lakta városban zavargások törtek ki. Jay Nixon, Missouri állam kormányzója a mostani döntés előtt is 1000 rendőrt vezényelt Fergusonba, de ők sem tudták megakadályozni a széles körű tiltakozást. 

A népharag a vádemelésben Robert McCulloch St. Louis megyei ügyésszel együttműködő nagyesküdtszék határozatának ismertetése után tört ki. Az emberek többségében elkeseredetten, de békésen tiltakoztak a döntés ellen, de voltak, akik a rendőröket dobálták, több járőrkocsit és épületet felgyújtottak, fosztogattak. A precíz hatóságok összesen 150 lövést is feljegyeztek, az Stltoday.com-ra érkező lakossági bejelentések lövedékkráterekről számolnak be a páncélozott járművek oldalán. A rendőrség hangsúlyozta, hogy emberei egyetlen egyszer sem sütötték el fegyvereiket.

A rendfenntartó erők könnygázt vetettek be és páncélozott járművekkel megerősített, jelentős erőket vontak össze. A St. Louis-i repülőteret lezárták, és egy időre a helyi sztrádaszakaszon is szüneteltették a forgalmat. A rendőrség NBC-n ismertetett hajnali adatai szerint 29 embert vettek őrizetbe.

A helyzet késő éjszakára konszolidálódott, de további tiltakozáshullámok várhatók. A fergusoni iskolákban keddre tanítási szünetet rendeltek el, sok üzlet kirakatát pedig elővigyázatosságból bedeszkázták.

Aktivisták New Yorkban, Chicagóban és Houstonban, Los Angelesben és Oaklandben is szolidaritási megmozdulásokat szerveztek. New Yorkban a döntés ellen tiltakozva művérrel öntötték le a rendőrkapitányt, amikor a tiltakozók közé sétált a Times Square-en.

A nagyesküdtszéki döntést követően – miként azt megelőzően többször is – Barack Obama elnök a tiltakozókat televíziós beszédben békés reagálásra, a rendőröket pedig önmérsékletre szólította fel. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok jogállamiságra épülő ország, ezért el kell fogadni a határozatot.

Rovatok