Index Vakbarát Hírportál

Nem kapunk pénzt – üzent Moszkvából az osztrák szélsőjobbvezér

2014. november 25., kedd 21:33

Moszkvában tárgyal az európai válság leküzdésérről Heinz-Christian Strache, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt vezére, ami egyes találgatások szerint arra enged következtetni, hogy a pártot Oroszország talán anyagilag is támogathatja, írja a Local.

A kerekasztal-beszélgetés elnöke Szergej Lavrov orosz külügyminiszter volt, az osztrák politikust pedig Johann Gudenus, a párt bécsi tartományának frakcióvezetője, valamint két szóvivő, Johannes Hübner és Andreas Karlsböck kísérte el az útján. Az Osztrák Szabadságpárt közleményében azt írta, hogy a találkozón több európai politikus, tudós és szakértő is részt vett.

Az osztrák lapok vádját, miszerint Putyin anyagilag is támogathatja az osztrák szélsőjobboldaliakat, Gudenus visszautasította, Norbert Darabos szociáldemokrata ügyvivő szerint viszont honfitársai oroszországi látogatása nagyon is meglepő.

Kedden Strache közleményt is küldött Moszvából, melyben így fogalmaz:

Biztosak vagyunk a semlegességünkben, és semmiféle pénzügyi hozzájárulásban nem részesülünk.

Szerinte több esély van arra, hogy a szociáldemokratákat az Egyesült Államok pénzelje az oroszellenes álláspont miatt.

Ausztriában egyébként hónapok óta az Osztrák Szabadságpárt az egyik legnépszerűbb politikai erő, amelynek legfőbb táborát a fiatalok adják. Putyinnal tehát nem csupán a Jobbik szimpatizál, hanem több más szélsőjobboldali párt is, az osztrákokon kívül még a belga Flamand Érdek, a bolgár Ataka, az olasz Északi Liga vagy a francia Nemzeti Front is, ami nemrég elismerte, 9 millió eurós kölcsönt vett fel egy orosz banktól.

Rovatok