Index Vakbarát Hírportál

Új temetőt nyitnak az ebolás halottaknak

2014. december 1., hétfő 08:19

Csaknem hétezer halottja van eddig a Nyugat-Afrikában terjedő ebolának, amelyben eddig 16 ezer ember fertőződött meg – közölte a Reuters az ENSZ Egészségügyi Világszervezetére (WHO) hivatkozva.

Eközben az ENSZ ebolakezelésért felelős nyugat-afrikai misszójának vezetője sem szolgált jó hírekkel. Tony Branbury szerint csak részben sikerült elérni a vírusos kór visszaszorításához kitűzött célokat, így továbbra is nagy a veszélye van annak, hogy a betegség tovább terjedhet.

A legfontosabb cél decemberre az lett volna, hogy a fertőzöttek 70 százaléka kezelés alá kerüljön, és a betegégben elhunytak továbbra is fertőző holttesteinek 70 százalékát biztonságos módon temessék el. A fertőzésben érintett három országban – Sierra Leonéban, Libériában és Guineában – Branbury elmondása szerint bizonyos régiókban sikerült ezt a célt kitűzni, ám az egyik leginkább érintett helyen, Sierra Leone fővárosában, Freetownban nem.

Erre is tettek azonban lépéseket vasárnap a fővárosban, ahol buldózerekkel újabb területet készítettek elő olyan temetőterületet, ahová az ebolában elhunytakat helyezik. Komoly küzdelmet kell vívni a tradicionális temetési szokások visszaszorításával is, amelyek szintén forrásai az újabb fertőzéseknek, miután a holttestet a temetésre való rituális előkészítéskor a hozzátartozók megérintik.

Az adatok szerint hetente 2-300 ember hal meg ebolában a térségben minden héten. Branbury úgy véli mielőbb nullára kell leszorítani a fertőzések számát, mert egy-egy beteg külföldre utazásával a betegség más régiókban is megjelenhet. Erre már volt is példa az Egyesült Államokban, de szervezetten szállítottak haza beteget Nagy-Britanniába, Németországba és Spanyolországba is. Utóbbi helyen és az Egyesült Államokban a betegség egészségügyi dolgozókat is elért.

Az ENSZ korábban januárra ipari mennyiségű vakcinát ígért az ebola ellen, Branbury erről most nem tett említést.

Más szakértők szerint azonban továbbra csekély az esélye annak, hogy egy ebolás betegtől járvány indulhatna olyan helyeken, ahol a higiénés viszonyok megfelelőek és ahol szervezett egészségügyi rendszer működik.

Rovatok