Index Vakbarát Hírportál

Reggel-este bombázás, nappal Iszlám Állam

2014. december 2., kedd 15:54

Hatalmas az infláció, tömegek éheznek, egymást érik az áramszünetek – számolt be az Iszlám Állam önjelölt fővárosából a Raw Story a Rakkát csendben lemészárolják csoport információi alapján. Mint írják, a városban (mely Szíria hatodik legnagyobb városa) sem helyi, sem külföldi újságírók nem tevékenykedhetnek, így az aktivisták beszámolóiból lehet tudni, mi történik az Iszlám Állam által felügyelt területen.

A beszámoló szerint a városban éles határ alakult ki nincstelenek és jómódúak között: az Iszlám Állam tagjainak magánkórház és jó szolgáltatások jutnak, miközben rengetegen küzdenek a megélhetésért. Keresztre feszítések, lefejezések történtek, akár cigarettázásért is megostorozhatják a lakosokat.

Sok embert ölnek meg, sok lefejezést, keresztre feszítést látunk. Öt keresztre feszítést láttam a városban, az Mennyország teret, ahol a kivégzések folynak, már Pokol térnek kezdték hívni – írja Raqqawi.

Hogy a bűneiket dokumentáljuk

„A Rakkát csendben lemészárolják (Raqqa is being slaughtered silently) kampányt azért indítottuk, hogy dokumentáljuk az ISIS bűneit. Posztoltunk kivégzéseket, keresztre feszítéseket. Több szentbeszédet tartottak ellenünk, mondván, hogy Allah ellenségei vagyunk″ – mondta korábban Abu Ibrahim Raqqawi, az ISIS bűneit dokumentáló csoport egyik tagja. „Eredetileg Asszád rezsimje ellen tiltakoztunk, de miután az ISIS átvette a hatalmat, belevágtunk abba, hogy felvegyük az ő bűneiket” – tette hozzá.

Élet az Iszlám államban, Szíriában

Összeállítás a csoport helyszíni felvételeiből

A csoportnak nincsenek speciális eszközei, a telefonjukkal próbálnak rögzíteni mindent, de az ISIS kamerákat szerelt fel szerte a városban, és ellenőrző pontokat állítottak fel, így ellenőrizve a lakosságot. Az internetkávézókat is megfigyelik, így különösen veszélyes a netre posztolni bármit.

„Ez egy normális város volt azelőtt, mint bármelyik másik. Voltak női orvosok, ügyvédek, tanárok. Fejkendő nélkül is jártak nők, vegyes város volt, vegyes házasságokkal, éttermekkel. Az egész város támogatja a munkánkat, mindenkinek elege van az Iszlám Államból″ – mondta Raqqawi.

Reggel az Asszádhoz hű szíriaiak bombáznak, utána a koalíciós erők, közben az Iszlám Állam tartja markában és gyilkolja az embereket

– mondta az aktivista. Amikor az Asszád-rezsim gépei bombázták a várost, Raqqawi szerint az Iszlám Állam légelhárítói meg sem próbálták leszedni a gépeket. „Nem lőnek, inkább végignézik, hogy halnak meg az emberek” – ecsetelte.

A kenyér ára két és félszeresére nőtt szeptember óta, miközben a harcosok azzal vágnak fel, hogy Red Bullt isznak, ami ugyanannyiba kerül, mint a drágulás óta a kenyér. A harcosok állítólag kétszer annyi pénzt kapnak havonta, mint a helyiek átlagfizetése.

Élve elégtek az utasok

A szegények ingyenkonyhákban juthatnak ételhez, állítólag több mint ezer család él a lehetőséggel. Az ingyenkonyhákat nem támogatja az Iszlám Állam. Az amerikaiak vezette koalíció légi csapásairól az aktivista azt mondta, a lakosságot is sújtják: az infrastruktúra megrongálódása miatt sok család az Eufrátesz-folyóból jut vízhez.

Állandó áram csak az Iszlám Államnak jut: generátoraik éjjel-nappal működnek, míg a többi lakó napi 3-5 órán keresztül jut áramhoz. Magánkórházaikban modern felszerelést használó, képzett orvosok látják el őket. „Az átlagember belehalhat a sérüléseibe, mert nincs felszerelés, sem orvosok, mentősök. Az iszlám Állam kórházaiba nem mehetnek civilek” – mondta.

Az aktivisták bujkálnak az ISIS elől, titkosított csatornákon kommunikálnak. A nemzetközi közösségtől azt kérik, akadályozzák meg a szíriai kormány légi csapásait, melyekben egy összesítés szerint legalább 95-en haltak meg egy nap, köztük nők és gyerekek. Raqqawi szerint két buszt is eltaláltak, az utasok élve elégtek – ő úgy tudja, legalább kétszázan haltak meg csak ebben a csapásban, ötvenen a felismerhetetlenségig elégtek.

Rakka lakossága 200 ezer feletti a légi csapások ellenére. 3-5 ezerre becsülik az ott állomásozó Iszlám Állam-harcosok számát, ami mindig attól is függ, hogy a kalifátus milyen más területeken harcol éppen.

Korábbi cikkeink a csoport titkos felvételeiről, videókkal:

Rovatok