Index Vakbarát Hírportál

Kiszabadítása közben meghalt az elrabolt amerikai fotóriporter

2014. december 6., szombat 10:17 | aznap frissítve

Amerikai dróntámadásban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat legalább kilenc tagja meghalt Jemen déli részén, ahol továbbra is folyik egy amerikai túsz keresése - közölte helyi biztonsági forrásokra hivatkozva az MTI. Azóta kiderült, hogy az akciót Luke Sommers fotóriporter kiszabadításáért indították, aki azonban meghalt. A hírt FBI-ügynökök erősítették meg a családnak.

Az Egyesült Államok Kabulban tartózkodó védelmi minisztere, Chuck Hagel közölte, hogy Somerst és egy másik, nem amerikai állampolgárságú túszt az al-Kaida harcosai ölték meg a Barack Obama által elrendelt műveletben.

Az amerikai elnök barbár gyilkosságnak nevezte Luke Somers megölését. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok minden katonai, titkosszolgálati és diplomáciai forrását beveti annak érdekében, hogy épségben hazajuttassa állampolgárait, legyenek bárhol. A terroristák pedig számíthatnak arra, hogy utoléri őket az amerikai igazságszolgáltatás.

Chuck Hagel az akcióval kapcsolatban azt mondta, okuk volt feltételezni, hogy Somers élete közvetlen veszélyben forgott. A jemeni nemzetbiztonsági főnök szerint a túszt szombaton kivégezték volna. A Gift of the Givers nevű segélyszervezet szerint a másik túsz egy Pierre Korkie nevű dél-afrikai tanár, akit vasárnap szabadon engedtek volna.

Ahogy azt mi is megírtuk, a 33 éves Luke Somers fotóriportert tavaly szeptemberben rabolták el Jemen fővárosában. Csütörtökön az al-Kaida jemeni szárnya közzétett egy 3 perces videofelvételt, amin Somers kivégzésével fenyegetőzenk, ha Washington 3 napon belül nem teljesíti a követeléseiket.

Nászer bin Ali al-Anszi  arabul a muszlim világ ellen elkövetett amerikai bűnökről beszél, majd közli az ultimátumot. A követeléseket nem részletezi, csak annyit mond, hogy Washington tudja, mik azok, és ha nem teljesíti őket, az amerikai fogoly nem kerülheti el sorsát.

A felvételen ezután feltűnik Luke Somers is, akit tavaly szeptemberben raboltak el a jemeni főváros, Szanaa egyik utcájában. A fotóriporter angolul azt mondja, hogy

bő éve raboltak el Szanaában. Lényegében minden segítséget örömmel veszek, amely kisegít ebből a helyzetből. Biztos vagyok abban, hogy veszélyben az életem.

Luke Somers szabadon engedését kérte testvére egy szombaton közzétett videóban, apja pedig közleményt adott ki, amelyben Jemen és a jemeni nép barátjának nevezte a fiát.

Rovatok