Index Vakbarát Hírportál

Elkapták volna Bin Ladent a kényszervallatás nélkül?

2014. december 9., kedd 22:26

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága által kedden közzétett jelentés szerint nem volt szükség kényszervallatásra ahhoz, hogy Oszama Bin Ladent megtalálják, hiába állította ezt korábban a CIA - írja a New York Times. 

Az ügynökség még a 2011-es művelet előtt olyan kommunikációs tervvel készült, amiben hangsúlyozzák, hogy a kényszervallatással szerzett információk segítettek elkapni az al-Kaida vezérét, és miután megölték a Bin Ladent a kongresszus felé is ezt kommunikálták.

Csakhogy a jelentés szerint más forrásokból szerzett információk alapján sikerült végrehajtani a rajtaütést, ráadásul a CIA által igazán használható információkat még a kényszervallatások előtt sikerült kiszedni foglyokból. 

A jelentésben az áll, hogy a CIA pontatlanul és ellentmondásosan állította azt, hogy kapcsolat van a vallatások eredménye és Bin Laden likvidálása között. A műveletben akkor jött az áttörés, amikor beazonosították az Abrar al-Kuwait nevű futárt, Bin Laden az ő segítségével tartotta a kapcsolatot a külvilággal abbottabadi rejtekhelyéről. 

Viszont most kiderült, hogy a férfiről már jóval azelőtt volt információjuk, hogy a foglyokat kihallgatták volna.  Miután rájöttek, hogy rá kell koncentrálniuk,  a legtöbbet az al-kaidás Haszsan Ghultól tudták meg, akit szintén foglyul ejtettek, ám ő együttműködő volt, és az elejétől kezdve hasznos információkkal szolgált, még mielőtt vallatták volna.

A jelentések szerint "dalolt, mint egy madár", amikor kihallgatták, ennek ellenére úgy döntöttek, hogy vallatásnak vetik alá, hátha többet is elárul.  Azonban hiába lógatták fel és nem engedték aludni, használható információkat nem szereztek már. 

Rovatok