Index Vakbarát Hírportál

Kínzás: Kína és Észak-Korea is beszólt Amerikának

2014. december 10., szerda 11:42 | aznap frissítve

Peking a CIA kínvallatási módszereiről napvilágra került információkkal kapcsolatban szerdán arra sürgette az Egyesült Államokat, hogy változtasson módszerein, megjegyezve, hogy Kína következetesen ellenzi a kínzást, írja az MTI. Hung Lej külügyi szóvivő úgy vélte, Washingtonnak tartania kell magát a nemzetközi egyezményekben foglalt szabályokhoz.

Kína aggódik

A kínai központi televízió (CCTV) szerda reggeli híradásában jelentős terjedelmet szentelt a témának. A CCTV műsorvezetője a magát az emberi jogok védelmezőjeként feltüntető amerikai kormány súlyos arculcsapásának nevezte a történteket.

A Hszinhua hivatalos hírügynökség az emberi jogok világnapjára időzítve ugyancsak az amerikai emberjogi gyakorlat bírálatára összpontosított. A kongresszusi jelentésben foglaltak mellett az afroamerikaikkal szembeni hátrányos megkülönböztetést rótta fel Washingtonnak, illetve az amerikai bűnüldöző szerveknek. Mint írták, "a mélyen gyökerező rasszizmus mellett az amerikai polgárok és külföldi vezetők megfigyelésének botránya, valamint a súlyos áldozatokat követelő, külföldi területen végrehajtott terrorellenes kampányok ugyancsak aggodalmat keltenek nemzetközi szinten".

Ez az ENSZ BT tesztje

Észak-Korea egyenesen az ENSZ-hez fordult azért, hogy a Biztonsági Tanács ítélje el az Egyesült Államokat. Phenjan szerint a szenátusi jelentés valóságos hitelességi teszt a BT számára. A Biztonsági Tanács megerősítené "az Egyesült Államok önkényes praktikáiban játszott gyűlöletes szerepét, ha egyik állandó tagjának a tevékenysége felett szemet hunyva vitatná az emberi jogok észak-koreai helyzetét" – áll a phenjani külügyminisztérium közleményében.

A tárca szóvivője "a CIA által alkalmazott embertelen kínzást", valamint "az utóbbi időben a fehér rendőrök által lelőtt fegyvertelen feketék eseteit" említette. "Ha a Biztonsági Tanács az emberi jogokat akarja megvitatni, az Egyesült Államok által elkövetett számos jogsértéssel kellene foglalkoznia" – írta a KNCA hivatalos észak-koreai hírügynökség.

Mint ismert, az ENSZ BT várhatóan december folyamán tárgyalja az emberi jogok észak-koreai helyzetét, miután a Közgyűlés emberjogi ügyekben illetékes bizottsága felkérte a BT-t, hogy vitassa meg az észak-koreai emberjogi visszaélésekről szóló beszámolókat, és fontolja meg a felelősöknek a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé állítását.

A határozatot még az ENSZ Közgyűlésének is jóvá kell hagynia plenáris ülésén, de kicsi a valószínűsége annak, hogy a BT a Nemzetközi Büntetőbíróság elé citálná Phenjant. A Biztonsági Tanácsban dolgozó diplomaták szerint Kína, Phenjan fő szövetségese és Oroszország – két vétójoggal rendelkező állandó tag - minden bizonnyal ellenzi majd a határozatot.

Rovatok