Index Vakbarát Hírportál

Az FBI vádat emelne a CIA szexbotrányba keveredett igazgatója ellen

2015. január 10., szombat 08:42

Az FBI és az igazságügyi minisztérium ügyészei azt javasolják, emeljenek vádat David Petraeus nyugállományú tábornok ellen, aki CIA igazgatói tisztsége idején titkos információkat szolgáltatott ki a szeretőjének, írja az MTI.

A New York Times szerint most Eric Holder igazságügyi miniszteren múlik, hogy vádat emelnek-e, ami viszont a 62 éves Petraeus bebörtönzéséhez vezethet. Márpedig őt korábban sokan nemcsak a nemzedéke legtehetségesebb katonai vezetőjének tartottak, de komoly esélye volt arra is, hogy a későbbiekben valamikor versenybe szálljon a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltségéért.

Elnöki szék helyett szexbotrány

Ahogy azt korábban az Index is megírta, az amerikai igazságügyi minisztérium azt követően indított vizsgálatot David Petraeus  ellen, hogy kiderült: házasságtörő viszonyt folytatott életrajzírójával, a hadsereg tartalékos állományához tartozó Paula Broadwellel. A volt tábornok 2012. november 10-én, a kapcsolat nyilvános lelepleződése és az elnökválasztás után azonnal távozott a CIA éléről.

David Petraeus korábban kijelentette, hogy sohasem juttatta tikos információkhoz Broadwellt, és nem bocsátkozott vádalku-tárgyalásokba annak érdekében, hogy elkerülhesse a megalázó bírósági eljárást. Röviddel azután, hogy távozott a CIA éléről, Barack Obama elnök kijelentette:

Semmi sem bizonyítja, hogy Petraeus titkos anyagokat szivárogtatott volna ki a szeretőjének.

A vizsgálat azonban megállapította, hogy a volt tábornok megsértette a titokvédelmi előírásokat: többek között titkos iratokat adott át a szeretőjének.

Holder igazságügyi miniszternek, aki korábban példátlan szigorral lépett fel az újságíróknak kényes információkat kiszivárogtató újságírókkal szemben, az ügyben illetékes ügyészek szerint még decemberben meg kellett volna hoznia a döntését a Petraeusszal szembeni vádemelés ügyében. Főleg azért, mert alacsonyabb rangú személyeket sokkal kisebb kihágásokért is felelősségre szoktak vonni. 

Petraeus a CIA-igazgatóságról történt lemondása után tanított és üzlettárssá vált a világ egyik legnagyobb magántőke-befektetési cégénél, a Kohlberg Kravis Robertsnél.

Rovatok