Index Vakbarát Hírportál

Buchenwaldba mehetnek a menekültek

2015. január 14., szerda 22:13

Volt koncentrációs táborba telepítene 21 menekültet egy német település. Schwerte kisváros Észak-Rajna-Vesztfáliában, a második világháború alatt buchenwaldi koncentrációs tábornak működött itt egy altábora. Az önkormányzat most ennek egy barakkjába telepítene 21 menekültet – abba a részbe, ahol az SS-felügyelők éltek.

A Local szerint Schwertében lengyel rabok dolgoztak mozdonyok javításán. A rabok barakkjai ma már nem állnak, az őröké még igen. Észak-Rajna-Vesztfália Menekült Tanácsának elnöke, Birgit Naujocks a Mitteldeutschen Rundfunknak azt mondta: "rossz emlékeket, baljós képeket" idéz fel a terv.

Naujocks azt vetette fel, lakjanak a menekültek konténerekben, de a város szóvivője szerint ennek túl magas lenne a költsége. A város szerint azért lenne különösen alkalmas a tábor a menekültek elhelyezésére, mert 20 éve már használták egyszer hasonló célra (volt már az épületben, óvoda, raktár és stúdió is).

1937 és 1945 között működött a munkatábor, a Stern szerint 56 ezer rab halt meg itt.

Korábban itt írtunk Benjamin B. Ferenczről, aki Erdélyben született, 27 évesen Nürnbergben a náci halálosztagok perében volt amerikai ügyész, és részt vett Buchenwald felszabadításában.

Rovatok