Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna aggódik: 52 ezer felszerelt orosz katona a határon

2015. január 15., csütörtök 12:12 | aznap frissítve

Ukrajna keleti határa mentén 52 ezer orosz katona áll teljes harckészültségben, jelentős mennyiségű támadó fegyverzettel felszerelve - jelentette ki Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkárára hivatkozva az MTI.

A kelet-ukrajnai hadműveletet koordináló, közvetlenül az államfő alá rendelt RNBO vezetőjének információi szerint az ukrán határ mentén Oroszország 300 harckocsit, 1800 páncélozott harcjárművet, több mint 750 tüzérségi fegyverrendszert - köztük rakéta-sorozatvetőket -, valamint 360 katonai repülőgépet és helikoptert vont össze.

A tisztségviselő nem zárta ki, hogy Moszkva nagy kiterjedésű, kontinentális háború kirobbantására készül az orosz fegyveres erőknek a kelet-ukrajnai támadóműveletekben való aktív részvételével.

Kedden tíz civil életét oltotta ki egy autóbuszba becsapódott tüzérségi lövedék a kelet-ukrajnai Donyecktől délre fekvő Volnovaha település közelében egy ellenőrző pontnál. Petro Porosenko ukrán elnök szerdán közölte, hogy aláírja az újabb mozgósításról szóló rendeletet, a hatóságok pedig forgalmi korlátozásokat foganatosítanak Donyec-medencében a szakadárok kezén lévő területek felé vezető utakon.

Az ukrán parlament csütörtök délelőtt jóváhagyta Porosenko ez évre szóló részleges mozgósítási rendeletét. Idén három hullámban január vége és augusztus között összesen mintegy 200 ezer hadköteles állampolgárt készülnek mozgósítani, valamint 40 ezret készülnek behívni rendkívüli katonai szolgálatra. Ezzel együtt ismét tartalékos állományba helyezik vissza azokat, akiket a tavaly márciusban kezdődött első mozgósítás során hívtak be.

Továbbra is heves harcok folynak az ukrán katonák kezén lévő donyecki volt nemzetközi repülőtérnél. A szakadárok azt állítják, hogy már csaknem elfoglalták a repülőteret. A légi kikötőben a folytonos szeparatista támadások ellenére hosszú hónapok óta tartják magukat az ukrán egységek. Már korábban is többször bejelentették szakadár vezetők, hogy fegyvereseik elfoglalták a repteret, ami aztán nem bizonyult valós információnak. A harcok közben EBESZ-megfigyelők érkeztek a reptér ostromlott termináljába.

Rovatok