Index Vakbarát Hírportál

Szinte derékszögben állította földbe a pilóta az elnökjelölt gépét

2015. január 16., péntek 21:31

 A pilóta hibája miatt zuhant le augusztusban Eduardo Campos brazil elnökjelölt repülőgépe – ismertette az MTI a pénteken lezárult vizsgálatnak egy Sao Paolo-i lapban kiszivárgott fő megállapítását. A balesetben a baloldali jelöltön kívül még heten vesztették életüket.

A brazil légierő által lefolytatott vizsgálat szerint -mely teljes terjedelmében csak februárban kerül nyilvánosságra - a pilóta megdöbbentő módon nem volt kiképezve a Cessna 560XL típusú gép vezetésére, és több hibát is elkövetett, amikor felhőszakadásban próbálta letenni a gépet.

Az ítéletidő miatt nem az eredeti leszállóhelyet vette célba, de túl durva manőverrel kanyarodott az újonnan kiválasztott reptér felé. A pilóta ráadásul teljesen elveszítette a földi tájolási pontokat, így a gép meredeken (70 fokos szögben), teljes gázzal csapódott be Santos egyik lakónegyedébe. A pilóta egy feljegyzés szerint már napokkal korábban kimerültségre panaszkodott, emiatt a másodpilóta nem is akart vele repülni.

A 49 éves Eduardo Campos utódja a híres környezetvédő Marina Silva lett, de ő nagy csalódást okozva még a második fordulóba sem tudott bejutni, hogy ott ki-ki meccsen mérkőzzön meg Dilma elnökasszonnyal.

Rovatok