Index Vakbarát Hírportál

Azt kiáltotta, Charlie, és lőtt

2015. január 21., szerda 18:18

Eltemették a Charlie Hebdo-vérengzés első áldozatát, írja a Francetvinfo.fr. A párizsi terrortámadás első áldozata volt Frédéric Boisseau, az a karbantartó, akit a támadók aközben mészároltak le, hogy a jelzés nélkül működő szerkesztőséget keresték. Bátyja elfelejtett áldozatnak nevezte a 42 éves, kétgyerekes családapát, arra utalva, hogy sokkal kevesebb figyelmet kapott a sajtótól, mint a lelőtt karikaturisták.

A férfi rosszkor volt rossz helyen: csoportvezetőként tübb párizsi épület fűtéséért és légkondicionálásáért felelt. A Sodexónál dolgozott, mely Franciaországban épület-fenntartással is foglalkozik. Kollégája, Jérémy Ganz, aki ott volt a helyszínen Boisseau-val, így emlékezett vissza a tragédiára:

Nagyon gyorsan történt, épp csak felnézni volt időnk. Az egyikük azt kiáltotta, hogy Charlie, és lőtt. Csak arra volt időm, hogy azt mondjam, a karbantartó-csapat tagjai vagyunk.

„Megsebesültem, Jérémy, hívd fel Catherine-t″ – kérte a férfi barátját a lövés után (Catherine az élettársa). Ganz szerint Fredo, azaz Frédéric igaz barát volt, jó ember, aki emberi volt és élettel teli. „Mindig mosolygott és mindig számíthattunk rá″ – mondta.

A férfit  Seine-et-Marne-ban temették el kedden. Francois Rebsamen munkaügyi miniszter poszthumusz Becsületrendet adományozott az áldozatnak. A miniszter kifejtette: nem felejtették el az áldozatot, mint mondta, „a szenvedésben, megemlékezésben nincs hierarchia″. 

Elfogadhatatlan, hogy egy kollégánkat ilyen tragikus, igazságtalan körülmények közt veszítsük el.

– mondta a Sodexo vezérigazgatója.

Nem elég, hogy a merénylők először rossz épületbe nyitottak be, Coco, a Charlie Hebdo karikaturistája is megpróbálta félrevezetni őket: a túszul ejtett karikaturista megpróbálta a harmadikra vezetni őket, miközben a jelöletlen szerkesztőség a másodikon volt. A támadók végül úgy találták meg a szerkesztőséget, hogy egy épp a folyosón járó lakót is megkérdeztek. A most eltemetett karbantartót azért öltek meg, hogy nyomatékosítsák kérdésüket. Részletek cikkünkben: Annyi időm volt, hogy bebújjak az asztal alá.

Rovatok