Index Vakbarát Hírportál

Aggódnak az európai zsidókért

2015. január 26., hétfő 15:02

A növekvő antiszemitizmus és szélsőséges jelenségekkel foglalkozó kétnapos nemzetközi kongresszus vette kezdetét Prágában. Az esemény fokozott biztonsági intézkedések mellett zajlik az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából.

A Let My People Live! (Hagyd élni népemet!) elnevezésű akciótMoshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke együtt nyitotta meg az Európai Parlament képviselőivel és Bohuslav Sobotka, házigazda cseh miniszterelnökkel.

Olyan korban élünk ma Európában, amikor nagyon közel vagyunk egy új Exodushoz. A zsidók nagyon félnek

- mondta ki hétfőn Moshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) elnöke utalva az elmúlt években lejátszódott tolousi, brüsszeli és párizsi támadásokra. Az EJC vezetője szerint a félelem elsősorban a görögországi és magyarországi gazdasági agresszióra és a radikális iszlamizmusra vezethető vissza.

Milan Štěch, a cseh szenátus elnöke beszédében kiemelte az összeurópai növekvő idegengyűlöletet, rasszizmust és radikalizmust. Mint mondta, elsősorban az jelent veszélyt, ha a gazdasági válság a növekvő szegénységgel párosul. Ez ugyanis hasonló helyzetet teremthet, amikor a nácizmus megerősödött Európában, figyelmeztetett. Štěch kijelentette, az államoknak szorosabban együtt kellene működni a titkosszolgálatokkal a faji bűncselekmények kapcsán. "Aki a holokauszttal kapcsolatban nem fogalmaz egyértelműen az nem demokrata és nem tisztességes ember", tette hozzá Štěch.

Kantor szerint a magyarországi és görögországi zsidók nagyobb nyomás alatt élnek, mint más közösségek, kivéve a romákat. Kantor felszólította az európai hatóságokat az európai zsidóság biztonságának radikális növelésére. Az ehhez szükséges jogszabály ajánlásokat a most zajló prágai konferencián tárgyalják meg és fogadják el.

"Ma lerakjuk a folyamat intézményesített alapjait", jelentettebe Kantor, aki azért annyit elárult a tervezetről, hogy az antiszemita veszéllyel foglalkozó külön Európa-biztosi poszt felállítására tesznek javaslatot. Előzetes hírek szerint, Frecerica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője megígérte, hogy fontolóraveszi az ötletet.

A kétnapos rendezvényen több mint harminc parlamenti elnök-, és aelnök, és ötszáz további meghívott vendég vesz részt. Az EJC elnöke Moshe Kantor egy orosz milliárdos és szoros kapcsolatot ápol Vlagyimír Putyin orosz elnökkel is. A hétfő délelőtti megnyitó sajtókonferencián Moshe elutasított minden olyan kérdést, amely a jelenlegi moszkvai vezetés politikájával és az aktuális ukrajnai helyzettel volt összefüggésben. Moshe korábban Putyint az "orosz zsidó közösség" nagy barátjának nevezte.

Miloš Zeman, cseh köztársasági elnök együtt Andrej Kiska szlovák kollégájával és több más külföldi vendéggel, mint például Martin Schulz EP elnökkel, Ben Kingsley brit színésszel, már hétfő délután Terezínbe érkezik, ahol az eseménysorozat második napján hivatalosan is megemlékeznek a holocaust áldozatairól. Terezín a második világháború idején gyűjtőtáborként szolgált. A nácik innen szállították a zsidó lakosságot közvetlenül az auschwitzi, majdaneki, treblinkai és sobobori megsemmisítőtáborokba.

Az egykori gyűjtőtábor helyén emlékhelyet alakítottak ki, amely jelenleg cseh nemzeti kulturális műemlékként szolgál. Hasonló megemlékezést tartanak Lengyelországban is, ahol az egykori auschwitzi haláltábor területén hajtanak fejet az áldozatok emlékére európai politikusok és a lengyel politikai elit képviselői.

Rovatok