Index Vakbarát Hírportál

Bosszút álltak az élve elégetett jordán pilótáért

2015. február 4., szerda 06:56

A Közel-Keleten sikerült visszatérni Hammurapi 3800 éves törvényeihez: miután az Iszlám Állam elevenen elégetett egy jordán pilótát, Jordániában a "szemet szemért" elvnek megfelelően néhány órára rá felakasztottak két dzsihadistát. Az MTI tudósításából kiderül, a dzsihadisták ráadásul nem is az Iszlám Államhoz, hanem egykori anyaszevezetéhez, az al-Kaidához tartoztak. 

Az eset rendkívüliségét jelzi, hogy a királyságban utoljára 2006-ban hajtottak végre halálosí ítéletet. 

A kivégzéssel megerősítést nyert az a feltételezés, hogy valóban hiteles az Iszlám Állam által közzétett videó, amit a jordán pilóta elégetéséről forgattak a sokkoló PR-eszközökhöz részben taktikai, részben perverzió miatt vonzódó terroristák.  

Az elmúlt héten Jordánia megpróbálta kiváltani tavaly december 24-én elfogott vadászpilótáját, Maáz al-Kasszaszbé-ért cserébe felajánlották egy iraki terrorista nő szabadon bocsátását, pedig Szajjida al-Risávit egy 60 ember életét kioltó robbantás miatt ítélték el 2005-ben. A kormány azonban leállította a fogolycseréről folyó tárgyalásokat, miután nem kapott bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy pilótája még életben van. Így azután Risávi - a 2008-ban jordán állampolgárok elleni terrortámadásokért elítélt Zijád al-Karbulival együtt- akasztófára került. 

A jordániai állami tévé szerint al-Kasszabét még január 3-án gyilkolták meg a szélsőségesek, akik ezzel a furcsa eszközzel akarják elérni, hogy Jordánia lépjen ki az Egyesült Államok által vezetett koalícióból. A brutális gyilkossággal azonban totálisan mellélőttek, az épp az Egyesült Államokba látogató II. Abdalláh király leszögezte, hogy az Irak és Szíria jelentős részét elfoglaló terrorszervezetnek semmi köze az iszlámhoz, és az ellene folytatott hadjárat pont az országa által vallott iszlám értékek védelmében zajlik.

Rovatok