Index Vakbarát Hírportál

Duplájára nőtt az antiszemita támadások száma Nagy-Britanniában

2015. február 5., csütörtök 11:23

Rekordszámú antiszemita incidens történt tavaly Nagy-Britanniában, ami összefüggésben van az izraeli-palesztin konfliktussal - állította csütörtökön közzétett jelentésében a brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezetre (CST) hivatkozva az MTI.

A CST adatai szerint 2014-ben 1168 antiszemita incidens történt, több mint kétszer annyi, mint 2013-ban, amikor 535 ilyen esetet regisztráltak. Ez a legmagasabb szám azóta, hogy a szervezet 1984-ben adatokat kezdett gyűjteni. Mark Gardner szóvivő elmondta, hogy a múlt hónapban példátlan számban kaptak bejelentések zsidó lakosoktól, akik a párizsi terrortámadásokhoz hasonló akcióktól tartottak Nagy-Britanniában.

Garry Shewan, a zsidó közösségekkel foglalkozó rendőrségi tisztviselő kijelentette, hogy a CST jelentése összhangban van a rendőrségnek bejelentett, antiszemita jellegű bűncselekmények növekvő számával. A jelentésben szerepelt az is, hogy tavaly 81 erőszakkal járó antiszemita támadásról kaptak bejelentést, köztük olyanokról, amikor Londonban az áldozatot szóban gyalázták, üveggel és baseballütővel megütötték. A bejelentett incidensek többsége ugyanakkor nem volt szélsőséges jellegű.

A megalázás formái közé tartozott gyűlöletkeltő levelek küldése, illetve fenyegető tartalmú szövegek elhelyezése a közösségi médiában, továbbá zsidó tulajdonok összefirkálása és megrongálása. Az esetek többsége Londonban és Manchesterben történt, ahol a két legnagyobb nagy-britanniai zsidó közösség él - derült ki a tanácsadó szervezet jelentéséből.

Január végén az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából kétnapos nemzetközi konferenciát tartott Prágában az Európai Zsidó Kongresszus. A szervezet elnöke, Moshe Kantor felhívta a figyelmet arra, hogy "olyan korban élünk ma Európában, amikor nagyon közel vagyunk egy új Exodushoz. A zsidók nagyon félnek."

Kantor szerint a magyarországi és görögországi zsidók nagyobb nyomás alatt élnek, mint más közösségek, kivéve a romákat. Kantor felszólította az európai hatóságokat az európai zsidóság biztonságának radikális növelésére.

Rovatok