Index Vakbarát Hírportál

Hollande és Merkel otthagyta Putyint

2015. február 6., péntek 23:31

Több mint öt órát tárgyaltak Moszkvában, egyelőre nincs megegyezés a kelet-ukrajnai válságról.

Több mint öt órán tárgyalt egymással a német kancellár, valamint a francia és az orosz elnök Moszkvában, de megegyezésre nem jutottak a kelet-ukrajnai harcok beszüntetéséről, jelentette a Reuters.

Angela Merkel és Francois Hollande már elhagyták a Kremlt és a repülőtérre tartanak. Az esetleges megállapodásba a hétvégén bevonják Petro Porosenko ukrán elnököt is, de már csak telefonon.

A Kreml szóvivője szerint konstruktív megbeszéléseket folytattak.

Merkel és Hollande béketerve a Donyecki-medence egyfajta decentralizációját tartalmazza, derült ki előző napi kijevi tárgyalásaik után.

A BBC hírmagyarázata szerint a nyugati hatalmaknak fontos, hogy mielőbb elérjék a kelet-ukrajnai, totális háborúval fenyegető helyzet rendezését. Jó jelnek tartják, hogy Merkel hajlandó volt találkozni Putyinnal, korábban ugyanis azt mondta: nincs értelme tárgyalnia az orosz elnökkel, ha nem tud látványos eredményt elérni.

Ezzel együtt számos akadály tornyosul a béke vagy tartós tűzszünet előtt, az egyik legnagyobb a Kremllel szembeni bizalmatlanság.

Tavaly április óta több mint 5400 ember esett a kelet-ukrajnai harcok áldozatául. A szeptemberi minszki tűzszünetet a felek nem tartják be, az utóbbi hetekben újult erővel törtek ki a harcok, sok ártatlan ember halálát okozva.

Rovatok