Index Vakbarát Hírportál

Átkenuztak a tavon a terroristák

2015. február 13., péntek 13:36

Három kenuval érkeztek, és tíz embert öltek meg, mielőtt a katonaság kiszorította őket a faluból.

Így számoltak be Ngouboua falu megrémült lakosai a Boko Haram terrortámadásáról. A Nigéria északnyugati részén beágyazódott iszlám szélsőségesek harminc fegyverese evezett át a valaha hatalmas, de az utóbbi évtizedekben 95 százalékban kiszáradt Csád-tavon.  

Az Boko Haram az utóbbi hetekben többször is át-átcsapott a nigériai határon, mivel deklarált célja egy Csád-tó körüli iszlám emirátus létrehozása. Ennek megakadályozására múlt szombaton Nigéria, Csád, Kamerun, Niger és Benin megállapodott, hogy 8700 fős közös haderőt állít ki a Boko Haram nevű szélsőséges iszlamista szervezet elleni harcra - a koalíciót a térségben a gyarmati idők lecsengése óta is intenzíven jelen lévő Franciország is aktívan támogatja. 

Az évszázados rabszolgatartó és iszlamista hagyományra támaszkodó Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északkeleti részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Csak tavaly mintegy tízezer embert gyilkolt meg a szervezet, amely az utóbbi hetekben egyre több támadást követett el a szomszédos országokban is.

Rovatok