Index Vakbarát Hírportál

Megy a küzdelem a magyarok barátságáért

2015. február 19., csütörtök 19:56

Az orosz zászló a magyar parlament felett lobogott, amikor kedd este Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírták azt a gázszerződést, ami által Magyarország közelebb került a Kreml vonzáskörzetéhez

– ezzel a mondattal kezdődik a Vice News Magyarország külpolitikájával foglalkozó riportja, aztán persze a cikk végül megemlíti a lényeget is, hogy valójában csak egy kamubejelentésről volt szó, hiszen egy olyan fejleményt jelentettek be, amit már egy éve bejelentettek, igaz akkor kicsit kisebb reflektorfényben. Ennek az a lényege, hogy a húszéves, idén lejáró szerződésünk mégsem jár le teljesen, az abból bennragadt néhány tíz milliárd köbméter gáz egy részét felhasználhatjuk a következő években.

A cikk megemlíti, hogy a magyarországi volt Putyin első látogatása európai uniós országba, mióta az ukrán konfliktus óta az EU és Oroszország között növekedni kezdett a feszültség. Mindeközben Magyarországon sokkal szívesebben látják Putyint, mint az EU más tagállamaiban, miközben az EU többször figyelmeztette az illiberális Orbánt, hogy gondok vannak a magyar demokráciával.

Merkel látogatásával kapcsolatban azt idézi fel a VIce, amikor a német kancellár megjegyezte, hogy nem tud mit kezdeni a az "illiberális demokrácia" szókapcsolattal, illetve hogy kiemelte, hogy a civil szervezetek szabadsága a Nyugat sikerességének záloga.

A cikk ezen kívül még megemlíti, hogy:

Rovatok