Index Vakbarát Hírportál

Kóserbolti túszdráma: kikerült Coulibaly videójának leirata

2015. február 27., péntek 12:39

A francia Nouvel Observateur hozta nyilvánosságra Amedy Coulibaly, a párizsi kóserbolti túszejtő által készített videó leiratát.

A Charlie Hebdo című szatirikus francia hetilap elleni, tizenkét áldozatot követelő merénylet után két nappal egy 26 éves férfi, Amedy Coulibaly több túszt ejtett egy párizsi kóser élelmiszerboltban. A túszdrámának négy ártatlan halálos áldozata volt, mindnyájan zsidók: két, húszas éveiben járó férfi, illetve egy negyven- és egy hatvanéves férfi is meghalt. Egyikük a bolt alkalmazottja volt, a másik három pedig vásárolni ment oda.

Megkérdezte, milyen származású

Az átirat abból a hét és fél perces videóból készült, melyet az elkövető egy GoPróval készített a helyszínen. A felvételen, melyet nem hoztak nyilvánosságra, állítólag látható, ahogy Coulibaly három emberrel végez.

„Senki nem mozdul” – kiáltotta Coulibaly, majd megragadott egy vásárlót, megkérdezte a nevét, és mindenki szeme láttára kivégezte – írja az átirat alapján az International Business Times.

A következő vásárlótól megkérdezte, milyen származású. Amikor megmondta, zsidó, Coulibaly őt is lelőtte. „Akkor tudja, miért vagyok itt. Allah akbár” – mondta. A lap szerint Coulibaly nem volt különösebben képzett technikailag: alig tudta újratölteni Kalasnyikovját, és az egyik tússzal töltette fel a testkamerával készült videót egy számítógépre.

Amikor az egyik túsz szóvá tette, hogy ők nem tettek semmi rosszat, azt mondta:

Nem? Nem pénzelted a francia államot? Nőket, gyerekeket gyilkoltok mindenütt.

A támadó azt is kifejtette: ő ezzel szemben nem gyilkol meg nőket.

Coulibaly maga is meghalt, miután a francia rendőrség behatolt a boltba. A helyszínen megölt négy ember mellett feltehetően egy párizsi rendőrnőt is megölt január 8-án.

A kóserbolt biztonsági kamerájának felvételei már korábban kikerültek, ezeket itt nézheti meg.

Rovatok