nonono

Index Vakbarát Hírportál

Leveleket írt az angol sajtónak Dzsihád John

2015. március 1., vasárnap 16:26

Az Iszlám Állam videókon megörökített lefejezéseit végrehajtó figura kilétére csak nemrég derült fény: a maszk a Kuvaitban született, de Nagy-Britanniában felnőtt, 26 éves Mohamed Emwazi takarta, aki a túszejtések során a Jihadi John, vagyis Dzsihád John gúnynevet kapta, azért, mert az IS-sejtet, aminek dolgozik, Beatlesnek hívták.

Most a Daily Mail hozta nyilvánosságra, hogy Emwazi még 2010-ben és 2011-ben több levelet is váltott az újság belpolitikai szerkesztőjével, Robert Verkaikkal, még azelőtt, hogy a férfi otthagyta volna az országot és Szíriába utazott volna.

Az állítólagos emailjeiben Emwazi azt írta, hogy halott ember, mert tudja, hogy a brit titkosszolgálat már a nyomában jár és tönkreteszi az életét.

Emwazi először azután kereste meg az újságot, hogy a Heathrow reptéren megtagadták, hogy Kuvaitba repüljön, ekkor állítása szerint egy agresszív rendőr a falhoz vágta, a szakállát tépte és fojtogatta. Az ügyben panaszt tett, és amíg a hivatalos válaszra várt, megírta a saját panaszait Verkaiknak is.

Az egyik első levelében azt az esetet mesélte el, amikor egy online hirdetésben árulta a laptopját, a vevő az átvételnél nem ellenőrizte a gép működését, és a keresztnevén szólította a férfit, pedig a hirdetésben csak a vezetéknevét adta meg. Állítása szerint ennél az esetnél jött rá, hogy a titkosszolgálat a nyomában van és követik őt mindenhova. Emwazi szerint erre az üldöztetésre rámentek a párkapcsolatai is.

Verkaik akkoriban több muszlim fiatallal is készített interjút. Emwazit úgy jellemezte, mint a legtöbb hasonló alanyát, akinek problémája volt a titkosszolgálattal és a rendőrséggel, de közben érezhető volt benne valami kicsavart igazságtalanság-érzet.

Vasárnap az al-Kabasz című kuvaiti napilap azt írta, hogy állandó megfigyelés alá vonták Emwazi Kuvaitban élő hozzátartozóját, egy másik lap, az ar-Rai szerint a férfi apját nemsokára berendelik a hatóságok. Az MTI helyi médiumokra hivatkozva azt írja, hogy Emwazi családja iraki származású, de ő Kuvaitban született, és a család kérte a kuvaiti állampolgárságot.

Rovatok