Index Vakbarát Hírportál

Senkinek nem hiányzik a feszültség: Irán szerint az atombomba fel sem merül

2015. március 3., kedd 22:48

Irán visszautasította kedden Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek a Teherán atomprogramjáról a washingtoni kongresszusban elmondott beszédét, amelyet "unalmasnak és önismételőnek" nevezett.

Az amerikai kongresszusban kedden mondott beszédében Netanjahu óvta Barack Obama amerikai elnököt attól, hogy olyan megállapodást kössön az iráni atomprogramról, amely egy "lehetséges nukleáris rémálom visszaszámlálása" lehet egy olyan állam részéről, amely "mindig is Amerika ellensége lesz".

"A cionista rendszer miniszterelnökének mai beszéde unalmas és önismétlő volt (...) egy keményvonalas tel-avivi választási kampány része" – idézte Marzíje Afham iráni külügyi szóvivőt az IRNA. Irán közölte: atomenergia-programja kizárólag polgári célokat szolgál, nem pedig atombombák gyártását, és tárgyalásokat folytat a hat nagyhatalommal, amelyek határideje június vége.

A beszéd elhangzása előtt Mohammed Dzsávad Zaríf iráni külügyminiszter kijelentette, hogy Netanjahu a kongresszusban elmondandó beszédében az iráni atomprogramról folyó tárgyalásokat kívánja befolyásolni, és konfliktust kíván gerjeszteni

"Erre törekszik, és nem hiszem, hogy a feszültség és konfliktus gerjesztése bárkinek is segítene" – mondta az iráni külügyminiszter a CNN amerikai hírtelevíziónak.

Maszumeh Ebtekar iráni alelnök kedden nem tulajdonított nagy jelentőséget Netanjahunak az atomprogramról szóló tárgyalásokkal szembeni ellenkezéséről. "Derűlátóknak kell lennünk, de meg kell bizonyosodnunk arról is, hogy minden fél kiegyensúlyozottan közelíti meg a kérdést" – jelentette ki az alelnök az AFP francia hírügynökségnek Párizsban. "Nem hiszem, hogy Netanjahu szavának nagy súlya lenne" – tette hozzá.

Rovatok