Index Vakbarát Hírportál

A rendőrök lazán négereztek egymás közt

2015. március 5., csütörtök 09:09

Az eddig is rasszista gyakorlattal vádolt fergusoni rendőrség újabb bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy tagjainak súlyos előítéleteik vannak a feketékkel szemben.

A Missouri állambeli St. Louis közelében fekvő kisváros rendőrei azután kerültek a vizsgálatok középpontjába, hogy tavaly nyáron egyikük lelőtt egy fegyvertelen fiatalkorú fekete fiút. Michael Brown halála után súlyos zavargások voltak a kétharmad részben feketék lakta Fergusonban és tüntetések az ország más részein. A zavargások novemberben megismétlődtek, amikor a Brown megölésével vádolt rendőr ellen ejtették a vádakat.

Az amerikai igazságügyi minisztérium nyomozása ezúttal az amerikai kisváros rendőreinek egymás közötti levelezésében találta meg egyértelmű jeleit annak, hogy a rasszizmus a rendőrség mindennapi működésében is jelen volt – írta a Vox.com

Obama négy évig sem lesz elnök

A Vox.com néhány viccet is idéz a píszítől idegenkedő rendőrök levelezéséből. 2008-ban például arról írtak egymásnak Barack Obama megválasztása után, hogy az ország első fekete elnöke aligha fogja kitölteni a négyéves ciklust, mert hát „melyik fekete volna képes négy éven át keményen dolgozni?”.

Az elnököt három évvel később is megtalálták a levelezések: az egyik fergusoni rendőr akkor csimpánznak nevezte Obamát. Hasonló célpont volt az elnök felesége is.

„Egy afroamerikai nőt terhességmegszakításra küldtek New Orleansban. Két hét múlva kapott ötezer dollárt. A nő felhívta a kórházat, hogy megtudja, ki küldte. – A bűnmegelőzők – közölte a kórház” – állt egy e-mailben.

Az igazságügyi minisztérium kiemelte, hogy a levelek küldözgetése ellen a fergusoni rendőrség vezetői sem emeltek kifogást, senkit sem vontak emiatt felelősségre a beosztottak közül. A rasszista e-mailek akadálytalanul köröztek a rendőrségen belül.

A vizsgálat szerint egyértelműen kiviláglik az előítéletesség a rendőrség napi gyakorlatából is. A lakosság 67 százaléka fekete Fergusonban, ehhez képest a letartóztatottak 93 százaléka került ki közülük. Sokkal gyakrabban állították meg őket közúti ellenőrzésen is, mint a fehéreket.

Rovatok