Index Vakbarát Hírportál

Újabb ókori várost dózerol az Iszlám Állam

2015. március 7., szombat 15:59

Az iraki kormányzat közlése szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet emberei szombaton szétdúlták egy újabb ókori romváros, Hatra maradványait Észak-Irakban, az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló területen, írja az MTI.

Az idegenforgalmi és régészeti minisztérium Moszulban állomásozó alkalmazottaira hivatkozva tájékoztatta a Reuters brit hírügynökséget arról, hogy az Iszlám Állam tagjai a régészeti emlékeket dózerolják az UNESCO világörökségi listáján is szereplő városban. A tárca illetékese hozzátette, hogy más forrásból egyelőre nem tudták megerősíteni ezeket a jelentéseket, és még fényképekkel sem rendelkeznek a pusztításról. A Reuters a térségben lakóktól is arról értesült, hogy az iszlamisták robbantásokat hajtanak végre, és épületeket rombolnak le a szóban forgó területen.

Hatra mintegy 110 kilométerre délre fekszik Moszultól, ahol az Iszlám Állam januárban és februárban tett tönkre felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat és könyvtári könyveket, mert eretnekségnek tekinti ezeket.

Ahogy arról beszámoltunk, a dzsihadista csoport csütörtökön az észak-iraki Nimrúdban pusztított. Gyakorlatilag megsemmisült az órkori világ egyik legértékesebb városa, Nimrud: az ISIS terroristái buldózerekkel estek neki az időszámításunk előtt 13 században alapított városnak. A Guardianáltal idézett forrás szerint a terroristák bálványként tekintettek a szobrokat, domborműveket is tartalmazó építményekre, és ezért rombolták le azokat.

A terroristák először kifosztották a műemlékeket, elvitték a mozdítható darabokat, majd buldózerekkel a földdel tették egyenlővé a várost. Ledöntötték a falakat, az oszlopokat, és megsemmisült egy egész kastély is. Abdelamir Hamdani iraki régész, a New York-i Stony Brook Egyetem munkatársa már akkor úgy nyilatkozott, hogy "egyértelműen Hatra lesz a következő célpont, ez csak idő kérdése".

Rovatok