Index Vakbarát Hírportál

Megúszta az apasági vizsgálatot János Károly

2015. március 11., szerda 15:39 | aznap frissítve

A legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy nem kell alávetnie magát az apasági vizsgálatnak  János Károly volt spanyol királynak, akit egy belga nő perelt be, írja az MTI. Ingrid Sartieu azt állította, hogy az édesanyjától úgy tudja, a tavaly leköszönt uralkodó az édesapja. 

A botrány 2012-ben robbant ki, de az akkor még trónon lévő uralkodót mentelmi jog védte, így az akkori keresetet elutasította a bíróság. Miután azonban János Károly lemondott, a nő újra bírósághoz fordult, és elsőre úgy tűnt, hogy a volt uralkodó ellen megindulhat az apasági per. Januárban ugyanis legfelsőbb bíróság helyt adott a 46 éves nő keresetének, mivel elegendő bizonyítéknak vélték a nő anyjának közjegyző előtt tett vallomását.


János Károly ügyvédei azonban fellebbeztek a döntés ellen, mondván az anya történetében számos pontatlanság van. Liliane Sartiau ugyanis azt vallotta, hogy 1965 decemberében a Costa del Solon, egy diszkóban ismerkedett meg egy 31 éves, kék szemű férfival, akivel három éjszakát töltöttek egy luxusszállóban. Állítása szerint az utolsó napon, a portástól tudta meg, hogy ki volt a lovagja. Az ügyvédek szerint azonban János Károly 1965-ben nem 31 éves volt, nem volt még Spanyolország hercege, és nem kék a szeme. A bíróság a fellebbezésnek helyt adott, így János Károlynak nem kell DNS-mintát adnia.

Mint ismert a volt spanyol uralkodó tavaly júniusban megromlott egészségügyi állapotára hivatkozva mondott le a trónról fia, VI. Fülöp javára. Távozásához azonban bizonyára hozzájárultak azok a botrányok is, amelyek szeretőjéről és lánya korrupciós ügyeiről szóltak.

Rovatok