Index Vakbarát Hírportál

Oroszországnak joga van atomfegyvert telepíteni a Krímbe

2015. március 11., szerda 16:21

Oroszországnak joga van ahhoz, hogy atomfegyvereket telepítsen a Krím félszigetre, idézte a Reuters at orosz külügyminisztérium egy illetékesét. 

"Nem tudom, hogy vannak-e már nukleáris fegyverek a félszigeten. Nem tudom, van-e terv azok telepítésére, de Ororszország elviekben megtehetné" - mondta Mikhail Uljanov, a minisztérium haderőért felelős illetékese az Indetfax hírügynökségnek. 

A Krímet tavaly márciusban annektálta Oroszország, miután felségjelzés nélküli katonái elfoglalták a városokat, majd szerveztek egy megkérdőjelezhető tisztaságú népszavazást. 

Oroszország folytatja az agressziót

Oroszország továbbra is katonai támogatást nyújt a kelet-ukrajnai szakadároknak - mondta szerdán újságíróknak Jens Stoltenberg, az atlanti szövetség első számú civil tisztségviselője, aki a NATO európai erőinek főparancsnokságán tett látogatást, írja az MTI.

Stoltenberg közölte, hogy Oroszország fegyverrel látja el a szeparatistákat, kiképzést nyújt nekik, és saját katonáival is jelen van Kelet-Ukrajnában.

"Ezért felszólítjuk Oroszországot, hogy teljes mértékben vonja ki erőit Kelet-Ukrajnából, és tartsa tiszteletben a minszki megállapodást" - tette hozzá a főtitkár. 

Újabb szankciók

Az Egyesült Államok kedden újabb szankciókat vezetett be nyolc ukrajnai szeparatista, és egy orosz bank ellen, figyelmeztetésül, hogy a szerparatisták, orosz támogatással továbbra is megsértik a tűzszünetet. A lépést arra válaszul tették, hogy Moszkva állítólag tankokat és nehézfegyvereket szállított a szeparatistáknak.

A NATO nem akar önálló európai haderőt

Stoltenberg a monsi főparancsnokságon egyeztetett Philip Breedlove amerikai légierő-tábornokkal, a NATO európai erőinek vezetőjével. Ezt követő közös sajtótájékoztatójukon mindketten óvták az Európai Uniót az energiák párhuzamos, vagyis fölösleges elfecsérlésétől annak nyomán, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy hétvégi sajtónyilatkozatában felmelegítette az önálló európai haderő megteremtésének több évtizedes, időnként meg-megpendített, aztán rendre újra elfeledett elképzelését.

A kettősségeket - hangsúlyozta Stoltenberg és Breedlove - azért lenne célszerű elkerülni, mert így is sem könnyű a rendelkezésre álló védelmi források ésszerű elosztása.

Rovatok