Index Vakbarát Hírportál

Megindult az eddigi legnagyobb támadás az Iszlám Állam ellen

2015. március 11., szerda 07:00

Iraki katonák kedden visszafoglaltak egy al-Alam nevű városkát, és ezzel befejeződött az a bekerítő hadművelet, mellyel Tikrit ostromát készítették elő – írja a Reuters. Al-Alam a Tigris bal partján északról határolja a negyedmilliós várost, és a szintén az iraki kormányerők által ellenőrzött déli Abu Adzsillal együttkialakult az a harapófogó, mellyel össze lehet roppantani az Iszlám Állam erőit. 

Szerda délelőtt pedig a BBC arról tudósított, hogy a jobb parton is megkezdődtek a harcok, és a várost szinte teljesen bekerítették.  A tikriti az eddigi legnagyobb szárazföldi hadművelet az Iszlám Állam ellen, melyhez 30 ezer katonát és milicistát összpontosítottak nehézfegyverzettel és légierővel. Feltűnő, hogy  az iraki kormány nem kérte a nyugati szövetségesek légitámogatását, ellenben iráni segítséget igénybe vesz (a síita milicistákat például főleg irániak képezték ki)

Tikritet a Hasid Shaabi nevű iszlamista milícia egységei védik, számbeli és haditechnikai hátrányukat ellensúlyozhatja, hogy élvezik a síita kormányzattól – némi joggal – tartó helyi szunnita törzsek támogatását is.

A negyedmilliós Tikrit nemcsak azért kulcsfontosságú célpont, mert Szaláh ed-Dín kormányzóság központja, és a Tigris mentén délnek tartó főút fontos csomópontja; hanem azért is, mert itt született a legendás XII. századbeli hódító, Szaladin szultán, az Ajjubida dinasztia alapítója, no meg Szaddam Husszein 2003-ban megbuktatott diktátor.

Iraki remények szerint Tikrit bevétele után az északi régió legnagyobb városa, Moszul következhet.

Közben a szövetséges légierő sem tétlenkedik, az MTI szerint totálisan elvágta az Iszlám Állam iraki és szíriai területei közti összeköttetést. Az USA ugyanis szerda hajnalban bejelentette: a komoly légitámogatást élvező kurd pesmergák már a múlt héten elfoglalták a török-szír-iraki határ találkozásánál fekvő Tell-Hámiszt, és megszilárdítva az ellenőrzést teljesen elvágták a dzsihadisták hagyományos utánpótlási útvonalát Moszul felé.

Rovatok