Index Vakbarát Hírportál

Blokkolja az EU a paksi bővítést

2015. március 12., csütörtök 20:30 | aznap frissítve

Blokkolta az Európai Unió a Paks2-projektet, azaz a 12 milliárd eurós orosz-magyar atommegállapodást, írja a Financial Times.

Blokkolja az EU Magyarország 12 milliárd eurós megállapodását Oroszországgal, a döntés valószínűleg szítja majd a Kreml és Brüsszel közötti feszültséget. Az Európai Bizottság döntése Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is kedvezőtlen, aki az ukrajnai konfliktus ellenére kereste a Kreml kegyeit.

kezdődik a cikk. A lehetséges EU-s kifogásokról januári cikkünkben írtunk.

Navracsics Tibor az Indexnek megerősítette a Financial Times értesülését. 

Az MTI közben azt írja: Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár határozottan cáfolta a Financial Times értesüléseit, az ügyben helyreigazításért folyamodtak a Financial Times szerkesztőségéhez." Nem igaz, hogy az Európai Unió blokkolta volna a Paks II. atomerőmű építését" – mondta Giró-Szász.

A szerződés, melyet Oroszország és Magyarország kötött, elmélyítette volna Moszkva közép-európai kereskedelmi szálait, emlékeztet a lap. „Számos EU-tisztségviselő aggodalmának adott hangot, hogy Moszkva energiapolitikájával megosztja Európát, és aláássa a térség konszenzusát a kelet-ukrajnai helyzet miatti szankciók tekintetében” – írja Andrew Byrne és Christian Oliver.

Mind a 28-an

Hetekig folyt a vita a Roszatom-szerződésekben foglalt technikai, pénzügyi és fűtőanyag-ellátási kérdésekről. Minden fűtőanyag-ellátási szerződést jóvá kell hagynia az Euratomnak. Az Euratom elutasító döntését Magyarország megfellebbezte, de a lap azt írja:

Három, a tárgyalásokra rálátó forrás is megerősítette, hogy az Európai Bizottság kiáll az Euratom elutasító döntése mellett.

Az Euratom azt kifogásolta, hogy Magyarország kizárólag Oroszországtól importált volna nukleáris üzemanyagot (hasadási láncreakció előállítására alkalmas anyagot, általában uránt, azaz az atomreaktorok töltetét).

Euratom

Az Európai Atomenergia-közösséget létrehozó szerződés, röviden Euratom kezdeti célja az volt, hogy összehangolja a tagállamokban a nukleáris energia békés célú felhasználására indított kutatási programokat. Napjainkban a nukleáris energiával kapcsolatos ismeretek, infrastruktúra és finanszírozás összevonását segíti elő. Központi ellenőrzés keretében gondoskodik a nukleárisenergia-ellátás biztonságáról.

A döntést a lap szerint múlt héten hozták meg,

egy brüsszeli ülésen, melyen mind a 28 EU-s biztos, köztük Navracsics Tibor is jelen volt.

A döntés blokkolja a paksi bővítést – ha Magyarország nem hagyja annyiban, újabb fűtőanyag-megállapodást kell kötnie, vagy jogi lépéseket kell kezdeményeznie a Bizottság döntése ellen. A lap szerint a döntés bekavar azokba a tervekbe, amit Orbán Viktor szőtt arról, hogy szorosabbra fűzi a viszonyt Oroszországgal.

Egy, az ügyekre rálátó fideszes forrásunk azt mondta, az üzemanyag-szállítással kapcsolatos szerződés az építést és az üzembe helyezést nem érinti.

Erről volt szó korábban is, ez nem nagy tragédia, legfeljebb megversenyeztetjük a fűtőelem-szállítást.

– mondta a fideszes politikus.

Kompromisszumot keresünk?

„Ha ezek után az oroszok nem változtatnak az eredeti szerződéseken, akkor ez a projekt végét jelenti″ – mondta az EP-ben a Zöldeknél politizáló Jávor Benedek.

A Westinghouse lesz a válasz?

Mint arról korábban is írtunk, az Európai Bizottság február végén adta ki a közleményét az energiaunió létrehozásáról. A dokumentum ugyan elég szűkszavúan fogalmaz az atomenergiáról, de a kevés konkrétum egyikeként éppen a fűtőanyag-beszerzés diverzifikálását tartja fontosnak. Jávor Benedek információi alapján már előrehaladott állapotban is vannak a tárgyalások az amerikai Westinghouse-zal arról, hogy ők szállítsanak fűtőelemeket Paks II-be. Ez választ jelentene a Bizottság kifogására, de a cég eddig még nem biztosított fűtőelemet az EU-tagállamaiban működő egyetlen orosz nukleáris létesítményhez sem. Korábban Ukrajnában próbálkozott ezzel, de az áttérést leállították a fűtőanyag-kazetták deformálódása miatt.

A cikk szerint teljesen egyértelmű, hogy az orosz-magyar egyezség a nukleáris üzemanyag kizárólagos importjáról nem felel meg az európai szabályozásnak. Ez azonban

nem jelenti a Paks-projekt végét.

Ahogy a Portfolio.hu is írja, egyeztetések kezdődhetnek, a két fél elkezdi keresni a kompromisszumot. Nyitott kérdés van bőven:

A beruházáshoz kapcsolódó hatástanulmányok gyakorlatilag teljesen hiányoznak, de legalábbis a nyilvánosság azokat nem láthatta. Így aztán a megvalósíthatóság műszaki feltételeitől az ökológiai hatásokon át a beruházás megtérüléséig nagyon sok dolog nem világos az új erőműblokkok építésével kapcsolatban.

emlékeztet a portál. A fejlemények fényében különösen fontos, hogy felrepült a hír: az amerikai Westinghouse szállítaná a fűtőanyagokat Paksra (lásd keretes írásunkat).

A Financial Timesban már februárban írtak arról, hogy EU-s szakértők vizsgálták az egyezményt, beleértve a Roszatom leányvállalatainak szerepét a reaktor üzemanyagellátásában.

Már januárban írtunk arról, hogy több szempontból is kifogásolhatja az Európai Bizottság a paksi atomerőmű tervezett bővítését. Akkor még két problémás pont merült fel:

Ezeket a kérdéseket egyelőre előzetesen vizsgálja az Európai Bizottság. „A Bizottság tárgyalásokat folytat a magyar hatóságokkal a projekthez kötődő lehetséges problémákról, többek között a közbeszerzési eljárás egyes elemeiről és az állami támogatás meglétéről” – mondta az EUrologusnak Ricardo Cardoso, a testület versenyjogért felelős szóvivője, részletek itt.

Rovatok