Index Vakbarát Hírportál

Paks 2: Navracsics megerősítette, hogy a fűtőelemek beszerzésével van baj

2015. március 12., csütörtök 21:31

Navracsics Tibor megerősítette, Giró-Szász András cáfolta a Financial Times szivárogtatását. Az eredmény mégsem döntetlen, mert Navracsics személyesen ott volt az uniós biztosok ülésén, amikor tárgyalták az Euratom jelentését, a helyreigazítást emlegető kommunikációs államtitkár viszont nem.

Megerősítette az Indexnek Navracsics Tibor, az EU magyar biztosa, hogy az Európai Bizottság megtárgyalta és szavazás nélkül jóváhagyta az Euratom javaslatát, ami a Magyarország és Oroszország közt létrejött, paksi bővítésről szóló megállapodást blokkolja. A dokumentum nem a beruházás egészét érinti, hanem azokat a fűtőelem-szállítási szerződéseket, amelyek ellentmondanak a vonatkozó uniós szabályoknak.

Navracsics elmondta, hogy az Euroatom jelentése múlt szerdán került a biztosok kollégiuma elé. A dokumentum jellege miatt nem volt szükség szavazásra

Az Euratom főként a paksi atomerőműbe szánt fűtőanyagok beszerzését kifogásolta tételesen. Az EU atomügyi hivatala szerint a beszerzési időtartamra kötött magyar–orosz megállapodás például konkrétan ellentétes az EU-s szabályokkal.

Navracsics azt is elmondta, hogy a bizottság megkérdezte a magyar kormányt, hogy nyilvánosságra hozhatják-e a jelentést, de a válaszra rendelkezésre álló idő még nem telt le, most pedig ki is szivárgott a lényeg.

Kormányzati szinten azonban a jelek szerint nem egyeztették a döntéssel kapcsolatos kommunikációt. Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI-nek határozottan cáfolta a Financial Times értesüléseit.

Azt MTI kérdésére azt mondta: nem igaz, hogy az Európai Unió blokkolta volna a Paks II. atomerőmű építését. Giró-Szász András hozzátette, hogy az ügyben helyreigazításért folyamodtak a Financial Times szerkesztőségéhez.

Rovatok