Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Pletykák nélkül unalmas az élet

2015. március 16., hétfő 13:51 | aznap frissítve

Hátát kezeltette, influenzás volt, netán gyereke született, nem tudni, mindenesetre a nyilvánosság elől március 5-én eltűnt elnök hétfőn fogadta Szentpéterváron a kirgiz elnököt. Vlagyimir Putyin érkezését órákkal a találkozó előtt sem tudták megerősíteni az orosz hírügynökségek, de végül a tárgyalás nem maradt el Almazbek Atambajevvel.

Putyin hétfőn azonban már  megjelenése előtt alaposan felborzolta a reggeli híreket, amikor – védelmi miniszterén, Szergej Sojgun keresztül – bejelentette, hogy moszkvai idő szerint reggel nyolctól harckészültséget léptetett életbe az Északi Flottánál és a Nyugati  Katonai Körzet több egységénél, miközben az ország távol-keleti részén a légierő kezdett hadgyakorlatba. A váratlanul bejelentett, nagyszabású, 38 ezer katonát, 110 repülőt és helikoptert, 41 hajót, 15 tengeralattjárót érintő tesztet ötnaposra tervezi a Kreml.

A lépés jól illeszkedik a feszült nyugati–orosz viszonyba, és különösen a balti államokat érinti érzékenyen. Az orosz Balti Flotta egyébként már pénteken lőgyakorlatba kezdett.

Putyin előkerülése pontot tesz a találgatások végére, amelyek között a nyugati lapokban az is felmerült, hogy a 62 éves politikus rákos lehet.

„Mindenki látta a lebénult, tábornokok által elrabolt elnököt? Épp most tért vissza Svájcból, ahol egy szülést vezetett le" – tréfálkozott az újságírókkal az elnöki szóvivő Putyin és Atambajev tárgyalása után. Dmitrij Peszkov az egyik külföldi újságírónak, aki az iránt érdeklődött, hogy nem járt-e külföldi orvos Putyinnál, ahogyan arról egy osztrák lap irt, azt válaszolta: „Igen, az orvos is azok között a tábornokok között volt, akik elrabolták az elnököt” – idézte Peszkovot a Ria Novosztyi.

A Kreml hivatalos oldala pedig Atambajev és Putyin találkozójából idézett, ahol az elnök kijelentette eltűnése kapcsán: pletykák nélkül unalmas az élet.

Rovatok