Index Vakbarát Hírportál

Obama megdöbbentő nyíltsággal beszélt a drogokról

2015. március 18., szerda 19:43 | aznap frissítve

Kritizálta a drogfogyasztók büntetésére alapuló joggyakorlatot, sőt, a marihuána állami szintű dekriminalizációjának lehetőségét is megpendítette Obama a Vice magazinnak adott interjújában.

„Jelenlegi jogrendünk a nem veszélyes droghasználók üldözése felé hajlik. Ez azonban nem csak a kisebb közösségekre, például a színes bőrűekre van rettenetes hatással, de sok ember veszítheti el a munkáját, amikor az aránytalan szankciók miatt büntetett előéletűvé válik. Mindez ráadásul rengeteg pénzbe kerül, és ezt már egyre több állam érzi is. Nem csak én, vagy a liberális felfogású demokraták, de a konzervatív hozzáállású republikánusok is kezdik látni, hogy ennek így nincs értelme.” – fogalmazta meg az amerikai elnök a fű dekriminalizációjának alapelveit.

A fentiek azt jelentik, hogy előreléphetünk a dekriminalizáció útján. Ha elég állam dekriminalizálja a marihuánát, akkor a Kongresszus is előbbre veheti ennek a kérdésnek a megtárgyalását.

„Persze azt is elmondom, hogy a legalizáció, vagy a dekriminalizáció nem valami csodaszer. Így kellene tennünk a methtel? A kokainnal, a krekkel, vagy a heroinnal is?” – tett különbséget kemény- és könnyűdrogok közt Obama.

„Jogosak azok a felvetések, hogy ezek a szerek komoly veszélyt jelentenek a társadalmunkra, különösen annak kiszolgáltatott részére. A tiltott vagy nem tiltott szerekkel való visszaélés súlyos probléma. De valakit ezért 20 évre börtönbe zárni az valószínűleg nem a legjobb gyógymód.”

President Barack Obama Speaks With VICE News

A magyar kormánynak is megvan a véleménye

A fentiekkel szemben Magyarország jelenleg a büntető jellegű drogpolitikát hozza vissza. Kocsis Máté szerint húsz éven belül megvalósítják a drogmentes Magyarországot. Ennek keretében a közelmúltban leállíttatták azokat a tűcsereprogramokat, amelyek az AIDS és a Hepatitis fertőzését voltak hivatottak megakadályozni. 

Azzal, hogy a magyar jogrend egyenlőségjelet tesz a füvező gimisek, és az intravénás droghasználók közé, lehetetlenné teszi a probléma nem büntetőjogi kezelését, mutattak rá a szakemberek. Ennek káros hatásait említette meg interjújában az amerikai elnök is.

A drog elleni háborút Amerika évtizedekkel ezelőtt kezdte el, a magyarországi forrásoknál nagyságrendekkel több pénzből. A háború eredményeképpen a drogok nem tűntek el, viszont megerősödött a szervezett bűnözés. A politika kudarca vezetett az ártalomcsökkentés felé mozduló politikához.

Az Index két cikkben is foglalkozott a tiltó politika miatt elvadult józsefvárosi droghelyzettel. Itt és itt.

Eközben Amerika több államában legalizálták a marihuánát, a hírek káros hatásokról nem, viszont nagyobb adóbevételekről szólnak.

Rovatok