Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea rakétákkal lő ballonokra

2015. március 22., vasárnap 09:44

Az észak-koreai hadvezetés vasárnap kilátásba helyezte, hogy amennyiben Dél-Korea felől elindulnak a december óta emlegetett ballonok az ország légtere felé, azokat le fogják lőni. A ballonokkal dél-koreai aktivisták Az interjú című film DVD-kópiáit igyekeznek bejuttatni a kommunizmus utolsó felegvárába. A filmben a CIA egy tévés műsorvezető és producere segítségével akar merényletet elkövetni Kimdzsong Un ellen.

Tulajdonképpen ez volt az a film, ami miatt a gyártó Sony számítógépes rendszerét tavaly ismeretlen hackerek feltörték, akik az onnan kilopott információkat az internetet tették közzé. 

A ballonokkal a DVD-k mellett mintegy félmillió szórólapot is átjuttatnának a határon, legalábbis ez a terv, amit a koreai hadvezetés ébersége megakadályozhat. A március 26-ra tervezett akcióban 10 000 ballont indítanának el, de erősen kétséges, hogy akár csak egy is át fog jutni a szigorúan őrzött légtéren.

Figyelmeztetés nélkül, minden lehetséges eszközünket bevetve fogunk lőni a ballonokra.

A hivatalos közleményben az is szerepel, hogy Észak-Korea az akciót súlyos provokációnak tartják és kvázi hadüzenetnek déli részről, ami viszont már elég ijesztően hangzik, bár ilyenekkel az északi hadvezetés már korábban is dobálózott, tulajdonképpen ha délről akár csak egy mókus közelít a határhoz, ők máris készenlétbe helyezik a teljes haderejüket.

Rovatok