Index Vakbarát Hírportál

Golyóval is kivégezhet az állam

2015. március 24., kedd 06:26

Az Egyesült Államokban elsőként Utah-ban engedélyezték újra, hogy a halálra ítéltek kivégzését agyonlövetéssel is végrehajthassák. Az ország 50 államából jelenleg csak 18-ban nem szabható ki halálbüntetés. A  végrehajtás azonban ez elmúlt években kizárólag méreginjekcióval történhetett.

Utah állam azonban hétfőn úgy döntött, hogy amennyiben nem sikerül beszerezni a szükséges méreganyagot, akkor sem kell elhalasztani a kivégzést: az ezentúl golyó által is végrehajtható – írta az MTI. Az állam kormányzójának szóvivője azonban elmondta, a jövőben is a méreginjekciót részesítik előnyben.

A méreginjekcióval azonban már merültek fel gondok az elmúlt időszakban: tavaly Ohióban botrányba fulladt egy ilyen kivégzés: az ítélet végrehajtása 25 percig tartott az újfajta anyaggal, amit azért próbáltak ki Dennis McGuire-en, mert a gyártó a korábbi szert már nem bocsátotta rendelkezésre kivégzésekhez. Az 1989-ben egy várandós nőt elraboló, megerőszakoló majd meggyilkoló McGuire családja pert kezdeményezett a kivégzés kegyetlen módja ellen.

2004-ig az elítéltek maguk is választhatták Utah-ban a golyó általi halált, ám ezt a nagy médiaérdeklődés miatt az állam törvényhozása megszüntette. Igaz, a halálbüntetés amerikai visszaállítása óta ezt a kivégzési formát mindössze hárman választották a halálraítéltek közül.

Rovatok