Index Vakbarát Hírportál

Öngyilkossági hajlammal kezelték Lubitzot

2015. március 30., hétfő 15:52 | kilenc éve frissítve

Öngyilkos hajlam miatt pszichoterapeuta kezelése alatt állt Andreas Lubitz, azelőtt, hogy megkapta volna pilótaengedélyét – közölte hétfőn a német ügyészség. Ugyanakkor a Germanwings múlt héten tragikusan megsemmisült gépének másodpilótája azóta nem mutatott erre utaló jeleket és viselkedése sem volt agresszív – tudatta a Reuters.

Az ügyészség szerint a kezelés lezárása után, az elmúlt években többször is járt orvosnál Lubitz, de akkor öngyilkossági hajlamot vagy mások felé irányuló erőszakra utaló jelet nem állapítottak meg nála. Az ügyészség szerint az eddig kiértékelt orvosi dokumentumok nem utalnak arra, hogy a másodpilótának szervi megbetegedése lett volna.

A német ügyészség azonban közölte, nem kíván találgatásokba bocsátkozni arról, mi is a tragédia pontos oka. Eddig nem találtak olyan búcsúlevelet, vagy más dokumentumot, amiben Lubitz arra utalt volna, hogy a gép megsemmisítésére készül.

Gyereket vár a volt barátnője?

A Bildre és a Spiegelre hivatkozva francia és angol lapok is azt írták, hogy Lubitznak volt egy régebb óta, megszakításokkal már hét éve tartó kapcsolata egy most 26 éves nővel, akivel együtt lakott, amikor Düsseldorfban volt. A nő angolt és matematikát tanít, és nemrég azt mondta a diákjainak, hogy terhes, és állítólag két hete Lubitznak is elmondta, hogy gyereket vár.

A Bild szerint a férfival akkor ismerkedtek meg, amikor még diákként nyári munkában egy gyorsétteremben dolgoztak. A kapcsolatuk ugyanakkor nem volt folyamatos, így lehetett Lubitz öt hónapig egy légikísérővel, aki arról beszélt, hogy a férfinak gyakran rémálmai voltak, amikben éppen lezuhant repülővel.

A Bild am Sonntag szerint a tanárnővel azt tervezték, hogy összeházasodnak, ugyanakkor a nő állítólag éppen a katasztrófa előtti napon közölte Lubitz-cal, hogy elköltözik. Egy barát szerint a nő kedvesnek és figyelmesnek írta le a férfit, de nehezen viselte a hangulatingadozásait. Emellett állítólag Lubitz mindent meg akart mondani a nőnek, például hogy mit viseljen, milyen hosszú lehet a szoknyája, kikkel beszélhet.

A pénteki hírek szerint Lubitz két új Audira adott le rendelést, egyiket magának, a másikat pedig a régi barátnőjének szánta, a Bild szerint többek között ezzel akarta kiengesztelni. A nő a múlt héten a becsapódás helyszínén járt.

Még keresik a második fekete dobozt

A Lufthansához tartozó Germanwings gépe fedélzetén 150 emberrel a múlt héten ütközött hegyoldalnak Dél-Franciaországban. A technikai adatokat rögzítő fekete doboz egyelőre nem került elő.

A hangfelvételt tartalmazó másik doboz megvan, erre alapozza a francia ügyészség a gyanúját, hogy Lubitz másodpilóta szándékosan vitte halálba a gépet, fedélzetén 150 emberrel.

Igaz, van, aki elhamarkodottnak tartja a francia ügyészség gyanúját addig, amíg nincsen meg a második fekete doboz. A Lufthansa egyik illetékese ugyanakkor attól tartott, hogy talán soha nem is találják meg a doboz memóriachipjét.

Egyelőre folynak a kutatások a tragédia helyszínén. A látottak még a tapasztalt hegyimentőket is megviselték.

A 150 áldozat azonosítása hónapokon át eltarthat, a repülőgép bacsapódása miatt a holttestek mindegyike rendkívüli mértékben roncsolódott. A francia ügyészség még vasárnap közölte, hogy cskanem 80 DNS-mintát küldtek el elemzésre.

Vasárnap felmerült, hogy Lubitz maradányait is megtalálták, hétfőn azonban ezt nem erősítették meg a hatóságok.

Rovatok