Index Vakbarát Hírportál

Amerika újra fegyvereket szállít Egyiptomnak

2015. március 31., kedd 23:24

Visszavonta korábbi döntését a Fehér Ház, és fegyverket küld Egyiptomnak, azok után, hogy 2013 nyarán a katonai hatalomátvétel után leállították a szállítmányokat.

Most azért gondolták meg magukat az amerikaiakat, hogy Egyiptom segíthessen rendezni a helyzetet Líbiában és Jemenben, és erősítse helyzetét a szélsőségesek elleni harcban.

Az amerikaiak hangsúlyozták közleményükben, nincsenek meggyőzve, hogy Egyiptom lépéseket tett a demokrácia felé, inkább nemzetbiztonsági okokból küldenek fegyvereket az országnak.

Barack Obama amerikai elnök telefonon is beszélt Abdelfattah Sziszi egyiptomi elnökkel, és elmondta, aggasztja őket, hogy polgárjogi aktivistákat börtönöztek be az országban, valamint szeretnék, ha a sajtószabadságnak és a gyülekezési jog szabadságának is nagyobb teret engednének. 

Obama tizenkét  F-16 vadászrepülő, 20 Harpoon típusú rakétát és százhuszonöt M1A1 Abrams tank leszállítását hagyta jóvá. A döntésben az is szerepet játszhat, hogy Egyiptom nem örül annak, hogy az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat az irániakkal

Rovatok